Başörtüsü nedeniyle staja almamıştı! O skandal kararı veren müdüre hapis şoku

Başörtüsü nedeniyle staja almamıştı! O skandal kararı veren müdüre hapis şoku

Staj başvurusu yapan öğrenciyi başörtüsü nedeniyle almadı! O skandal kararı veren müdürün yargılandığı dava sonuçlandı! O müdüre hapis şoku...

21 Eylül 2022 tarihinde Kağıthane’deki koleje staj yapmak üzere gönderilen Nezaket Akbulut’un başörtüsü nedeniyle kabul edilmediği iddia edilmişti. Okul müdürü Özlem Öztoprak’ın, okulun yönetmelik ve kurallarını gerekçe göstererek Akbulut’u başörtüsünü çıkarmadığı takdirde staja kabul etmeyeceklerini söylediği belirtilmişti. Bu olayın ardından başlatılan dava süreci sonunda, mahkeme Öztoprak’ı 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanığın müşteki Nezaket Akbulut’u başörtüsü nedeniyle staja başlatmadığını belirtti. Mütalaada, Özlem Öztoprak’ın ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak eğitim ve öğretim hakkını engellemek’ suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Sanık avukatı ise müvekkilinin beraatını talep ederken, müşteki avukatı sanığın cezalandırılmasını istedi.

BAŞÖRTÜSÜ NEDENİYLE STAJA KABUL EDİLMEDİ

basortusu-1.png

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Nezaket Akbulut’un Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 3. sınıf öğrencisi olduğu ve staj yapması için Kağıthane’deki koleje yönlendirildiği belirtildi. Olay günü, Akbulut’un okul müdürü Özlem Öztoprak’ın kendisine hitaben okulun kılık, kıyafet yönetmeliği ve kurallarına atıfta bulunarak başörtüsünü çıkarmadığı takdirde staja kabul edilmeyeceğini söylediği ifade edildi.

Müşteki Akbulut’un bu durumdan dolayı mağduriyet yaşadığı ve arkadaşının da bu durumu doğruladığı dile getirildi. İddianamede, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te bile kamu görevlisi kadınlar için baş açık olma şartının bulunmadığı, dolayısıyla Akbulut’un stajyer olarak başörtüsü taktığı gerekçesiyle staja kabul edilmemesinin yasal bir dayanağının olmadığı vurgulandı. Özlem Öztoprak’ın hukuka aykırı davranarak müştekinin eğitim hakkını engellediği de belirtildi.

Mahkeme, sanık Özlem Öztoprak’ın ‘kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak eğitim ve öğretim hakkını engellemek’ suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN