Avrupa ülkelerine gitmek için Schengen vizesi başvurusu yapan Türk vatandaşları, uzun bir süredir konsoloslukların kapısından dönüyordu. Vize sorunu yaşandığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'deki ilgili büyükelçiliklerin Bakanlığa çağırılarak uyarıldığını açıkladı.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vizesi başvuruları son dönemde, turistik veya ticari fark etmeksizin kabul edilmiyor. Özellikle bazı ülkelerde her 10 başvurudan 6'sı reddediliyor. 2015 yılında her 100 Türk vatandaşından 4'ü ret alırken, 2021 yıl sonu verilerinde bu sayının 20'ye yükseldi.
BÜYÜKELÇİLERE BAKANLIĞA ÇAĞIRILARAK UYARILDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün (8 Kasım 2022 Salı günü) basın mensuplarına yaptığı açıklamada, vize sorunuyla ilgili çalışma yürüttüklerini belirterek, "Vize konusu gerçekten bir sorun, vize hepimizin bir sorunu. Tüm büyükelçiler Bakanlığımıza çağırıldı, gerekli uyarılar yapıldı. ABD dahil bazı ülkeler hızlandırmaya başladı" dedi.
TÜRK VATANDAŞLARINA NEDEN SCHENGEN VİZESİ VERİLMİYOR?
Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri vize başvurularını reddederken çoğunlukla benzer nedenler sunuyor.
Bunlardan en fazla görülenleri, "Seyahatinizi inandırıcı bulmadık" ve "Sunduğunuz belgeler bizi tatmin etmedi" oluyor.
Fakat Türk vatandaşları sundukları belge anlamında da en fazla sorunu yaşayan ülkelerden biri.
Elektrik faturasından, şirketin sicil kaydına kadar pek çok belge isteniyor.
AVRUPA VİZELERİ NEDEN REDDEDİLİYOR?
Türk vatandaşlarına Schengen vizesi verilmemesiyle ilgili olarak 15 Eylül 2022 tarihinde Avrupa'daki büyükelçilere talimatlarda bulunduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söylemişti:
"Tatilde olan büyükelçiler vardı, onların dönmesini bekliyoruz. Bu ay içinde New York BM Genel Kurulu sonrasında olur.
Bazı ülkeler vize sürecini hızlandırmaya başladılar. Bazı ülkelerde sorunlar devam ediyor.
Vize mağduriyetlerine ilişkin ABD, Almanya dahil diğer birçok ülkeyle ilgili çeşitli örnekler var. İş insanlarımız var, doktorlarımız var...
Şimdi bir fuar var, oraya gidiyorsunuz davetlisiniz, başvuruyu yaparken de söylüyorsunuz bu fuara gideceğim diye, fuar tarihinin sonrasına randevu veriyorlar. Olacak iş değil."
VİZE VERİLMEME GEREKÇESİ 'SCHENGEN 10. MADDE' İDDİASI
Show Haber'de 17 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan habere göre, Schengen vizesi alamayan Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğu 10. maddeden dolayı eleniyor.
Haberde, özellikle Almanya Başkonsolosluğu'ndan Schengen vizesi almak isteyenlerin 10. maddeden reddedildiği ifade ediliyor.
Schengen vizesi başvurusuna ret yanıtına gerekçe olarak gösterilen 10. madde, planlanan kalışa ilişkin gerekçenin inandırıcı olmadığı ve seyahat amacının net olarak belirtilmediği anlamına geliyor.
ŞİRKET SAHİPLERİ DE VİZE ALAMIYOR
Fakat 10. maddeden ret cevabı alanların içinde tüm belgelerini eksiksiz olarak tamamlamış, Türkiye'deki mal varlığını ve şirketlerini de dayanak olarak göstermiş kişiler de bulunuyor.
Schengen vizesi için başvuru yapan bir iş insanı, "600 çalışanımız var şirketimizde. Her şeyimiz yasal. Tüm evraklarımız tamamken ret aldık" ifadelerini kullanıyor.