AYM'den isim değişikliği kararı: ‘Hak ihlali’ saydı

AYM'den isim değişikliği kararı: ‘Hak ihlali’ saydı

Anayasa Mahkemesi, isim değişikliği talebi reddedilen kişinin özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Danimarka'da yaşayan ve ismini değiştiren "Seher" isimli kişi, Türkiye'de de adının değiştirilmesi talebiyle dava açtı. Ancak Çorum 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Mahkeme, davacının sosyal hayatında isim farklılığı nedeniyle sorun yaşamadığını ve talebinin hukuki bir dayanağa sahip olmadığını belirtti.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu ve başvurunun reddine karar verdi. Bunun üzerine davacı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKININ İHLALİ SAYILDI

Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılması gerektiğine hükmetti. AYM'nin kararında, kişilerin isimlerinin korunması ve kamu düzenini bozmadığı sürece değiştirilmesine olanak tanınması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, isim değişikliği taleplerinin idari ve yargısal makamlar tarafından kişisel yarar ve kamu menfaatleri arasında adil bir denge kurularak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, başvurucunun Danimarka'da ismini değiştirmesi nedeniyle iki ülkede kimlik ve belgelerindeki isim farklılığı nedeniyle resmi işlemlerde sorun yaşama ihtimali göz önüne alındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN