Bazı alanlarda Türkiye birinciliği olan öğretmenlerin dahi atanmasının yapılmadığına dikkat çeken öğretmenler yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den ek atama talebinde bulundu.
Ataması yapılmayan bir grup öğretmen Ankara'da bazı alanlarda Türkiye birincilerinin dahi atamasının yapılmadığını belirterek yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e seslendi.
2020 KPSS sonucuna göre yapılan 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu kaydeden öğretmenler "Mevcut iktidarın son 17 yılda yaptığı en düşük atama sayısı ile karşı karşıyayız. Ayrıca 16 Eylül 2021’de geçerliliği sona erecek olan yüksek puanlarımızla, tarihte eşi benzeri görülmemiş mağduriyetimizin, ek 40 bin atama ile çözülmesini istiyoruz" dedi.
'ÇOCUKLARIMIZIN SESİNİ DUYUN'
Ankara Ulus Meydanı’nda, buluşan öğretmenler Milli Eğitim Bakan'dan ek atama talep etti. Açıklamada öğretmenlerin aileleri de bulundu. Bir öğretmen annesi, "Sabahlara kadar bekledik. Onlar kadar emek verdik. Gerçekten o kadar zor oldu ki bu süreçler bizim için... Sevinerek eve geldiler, yüksek puan aldılar. Bu çocuklar KPSS'yi kazandı. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu çocuklarımızın sesini duyun" dedi.
Grup adına konuşan müzik öğretmeni Aykan Özer, 2017'de hayata geçen karma alım uygulamasının bu yıl son bulduğuna dikkat çekerek, "2020 KPSS’de yüksek puan alarak branşlarımızda iyi derece alan bizler ise, 2017’de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk. Bu, sadece karma alım yıllarının değil, son 17 yılın en düşük atama sayısıdır" diye konuştu.
'ÖĞRETMENLER OLARAK ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ'
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un ek atama ile ilgili sözlerini hatırlatan Aykan Özer, şöyle konuştu:
"Ekonominin yüzde 7 büyüdüğünü açıklaması ve bunun üzerine yabancı ülkelere yapılan yardım ve kredilere rağmen 40 bin ek atama bekleyen öğretmenler olarak hala bizler için somut bir adım atıldığını göremiyoruz. Bu yüzden ek atama bekleyen öğretmenler olarak önümüzü göremiyoruz Ağustos 2021 itibariyle yapılan başvurular sonucu yaklaşık 30 bin öğretmen emekli oldu. Türkiye genelinde il dışı tercihlerinden kaynaklı kadro açıkları oluştu. Tüm bunlardan hareketle, 500 bin öğretmenin aklında tek bir soru var: Öğretmenler, bu kadar açığın oluştuğu ve onlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda atanmayacaksa ne zaman atanacak?"
432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS'ye göre öğretmen adaylarının sadece 4,61’inin atandığına dikkat çeken Özer, "Her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş yıllara göre atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenler, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kalmıştır. Bu durum bazı branşlarda yüzde 30, bazı branşlarda yarı yarıya azalma yaratmış ve branşında Türkiye birincisinin dahi ataması yapılmamıştır" şeklinde konuştu.
Öğretmen açığının sözleşmeli öğretmenlerle kapatıldığını kaydeden Özer, "Kendi mesleği dışında markette, tekstilde, inşaatta, tarlada ve birçok farklı meslekte geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalan binlerce 'gerçek' öğretmen görev beklerken; o öğretmenlerin yerine öğretmenlikle alakası olmayan bölümlerden mezun olan kişilerin, ücretli öğretmen adı altında çalıştırılması, olayın vahametini daha da artırmaktadır” dedi.
'40 BİN ATAMA DAHA ŞART'
Özer, Milli Eğitim Bakanlığı'na, atama çağrısı yaparak, "Öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kaldıkça Türkiye geleceksiz kalacaktır. İşte bu yüzden, 2020 KPSS için verilmiş 20 bin atamaya ilaveten 40 bin atama daha verilmesi şarttır. Çünkü öğretmenin yeri okuldur" ifadelerini kullandı.