Asırlardır aynı yöntem kullanılarak yapılıyor kış sofralarının olmazsa olmazı olarak yerini alıyor. Tek kaşığı bile doping etkisi yaratıyor hem karnınızı doyuruyor hem de bağışıklığınızı güçlendiriyor. Beyşehir'in kış hazırlıkları başladı, tüm kadınlar kolları sıvadı.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde yıllardır devam ettirilen gelenek günümüzde de sürdürülüyor. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olarak sofralarda yer alan Beyşehir tarhanası yaz sıcakları ile birlikte güneş altındaki yerini almaya başladı. Yazın başlangıcı itibariyle kadınların yoğun mesaisi başlarken yaz sonuna kadar tarhanalar yapılmaya devam ediyor. İmece usulü ile yapılıyor birlik ve beraberliğin sembolü de oluyor.
AÇIK ALANDA YAPILIYOR
Konya'nın Beyşehir ilçesinde yıllardır yapılan tarhana geleneği yaz ayları ile birlikte yeniden başladı. Kurulan kazanlarda yoğurt ezilerek ateşte ayrana dönüştürüldükten sonra tuz yarma bulguru ve tereyağı ile birleştirelim bulamaç haline getiriliyor. Bir süre dinlendirilen tarhana bulamacı tabaklar üzerine tereyağı koyularak da servis ediliyor. Kalan hamur ise bezeler haline dönüştürüldükten sonra makineler yardımıyla yuvarlak hale getirilip kurumaya bırakılıyor. Hasır üzerine serilerek güneşte kurutulmaya bırakılan tarhana hamurları yaklaşık 2 günlük bir işlemin ardından son haline getiriliyor. Sokak hayvanları ve kuşların zarar vermemesi için saatlerce nöbet tutulan tarhanalar kış aylarında sofraları süslüyor.
Yuvarlak şekle gelen tarhanalar ardından hasır çitler üzerine serilerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Yaklaşık iki gün kurutulan tarhananın başında aileler, sokak hayvanları ile kuşların zarar vermemesi için saatlerce nöbet bekliyor. Sokağa çıkan her köşede tarhana görüyor. Okul bahçeleri, yol kenarları çatılar tarhanalara konakçı oluyor.
TARHANA GELENEĞİ SÜRDÜRÜLÜYOR
Beyşehir'in Üstünler Mahallesi sakinlerinden Üstünler Kasabası Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Ali Fidan, hem merkezde hem de dış mahallelerde tarhana telaşının devam ettiğini söyledi. Ağustos ayında yoğun bir telaş olduğunu dile getiren Fidan, vatandaşların yağışsız günleri beklediğini söyledi. Fidan, üstünler Mahallesi'nde yaşayan birçok kişinin çoğunlukla İzmir'de yaşadığını ancak yaz döneminde ata topraklarına geldiğini dile getirdi. Usulü yapılan tarhanaların dönüşte İzmir'e götürüldüğünü ifade eden Fidan, gurbetçi potansiyeli olarak bilinen Beyşehir'in çevre illerin yanı sıra yurt dışına daha çok tarhana gönderdiğini aktardı.
Tarhananın kışın ceviz ve badem konularak tüketildiğine belirten Fidan, “Çorba olarak da tüketimi oluyor. Kazanda piştikten sonra tabaklara konulup üzerine tereyağı da ilave edilerek tarhana yapımında çalışanlara da bu şekilde ikramı da oluyor. Asırlardır ilçemizde devam eden bu gelenek, günümüzde de yaşatılıyor. Ava, dağa giden uzun süre kalacaksa yanında biraz ekmek götürse bayatlıyor ama yanında tarhana götürse tarhanayla karnını doyurabiliyor” dedi.