Artık herkes üniversiteli olamayacak! YÖK’ten görülmemiş karar

Artık herkes üniversiteli olamayacak! YÖK’ten görülmemiş karar

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerindeki 2. Öğretim Programları Kapatıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını ve bazı bölümlerin kontenjanlarının düşürüldüğünü açıkladı. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme diyetetik ve bazı temel bilim programlarında kontenjan azaltımına gidildi.

YÖK’te düzenlenen 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşan Özvar, nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak amacıyla çalıştıklarını belirtti. Devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar sayesinde bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, yükseköğretime erişim talebinin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

109 Üniversite TYÇ Logosunu Kullanabilecek

Özvar, bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirterek, şu anda 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. TYÇ logosunun, mezunların diplomalarının yurt dışında tanınmasını ve istihdam imkanlarının artmasını sağladığını ifade etti.

İstihdam Bağı Azalan Programların Kontenjanları Azaltılıyor

Özvar, istihdama duyarlı programların kontenjanlarının artırılacağını, istihdamla bağı azalan programların ise kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını belirtti. Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı.

Bazı Programlarda Kontenjan Düşürüldü

Özvar, mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda eğitim-öğretim kalitesini artırmak amacıyla kontenjanların düşürüldüğünü belirtti. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını ve vakıf üniversitelerinin de istihdama duyarlı programlara yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Uluslararası Öğrenciler İçin Mevzuat Çalışması

Özvar, 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı ile uyumlu olarak Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını ve bu düzenlemelerin üniversitelerin üretkenliğini artıracağını söyledi.

Türkçe Öğretimi Merkezlerine Akreditasyon

Özvar, TÖMER ve DİLMER gibi Türkçe öğretim merkezlerindeki eğitim kalitesinin artırılması amacıyla akreditasyon şartı getirileceğini belirtti. Ayrıca, İngilizce öğretimi konusunda da yabancı diller yüksekokullarına yönelik akreditasyon çalışmalarının genişletileceğini ifade etti.

Bölgesel Toplantılar Düzenlenecek

Özvar, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren YÖK tarafından ‘2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar’ planlandığını açıkladı. Bu toplantılarda üniversite bilgi yönetim sistemi, ulusal ve uluslararası görünürlük, girişimci ve yenilikçi üniversite konularında çalışmalar paylaşılacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açılış konuşmasının ardından, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu sunumlarını gerçekleştirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN