AYM'ye sansür mü var? İptal edilen karar önce yayımlandı, ardından silindi, sonra siteye erişim kesildi

AYM'ye sansür mü var? İptal edilen karar önce yayımlandı, ardından silindi, sonra siteye erişim kesildi

AYM, önce İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek yetkilerini iptal ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından yayımlanan kararın paylaşımı, silinirken web sitesine de erişim sağlanamıyor. Yüksek mahkemeden konuyla ilgili açıklama gelirken, "İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim sağlanamamaktadır" denildi. Fakat paylaşımın neden silindiği açıklanmadı. Yaşanan bu gelişmeler Instagram gibi 'AYM’ye de sansür mü uygulanıyor?' sorularına neden oldu.

Anayasan Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), Instagram'a erişim engeli getirdiği gün 27 Aralık 2023 tarihinde verdiği kararla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek bazı yetkilerini iptal ettiğini duyurdu.

Yüksek Mahkeme, ilk olarak 66 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 5. maddesiyle 14 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin 'c' ve 'ç' bentlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiğini bildirdi.

İNTERNET SİTESİNE ULAŞILAMIYOR, PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ

AYM, İletişim Başkanlığı'nın yetkileriyle ilgili sosyal medya hesabından yayımladığı "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali" paylaşımını da 1 saat içinde kaldırdı. AYM'nin web sitesinde kararın linkine de artık ulaşılamaması dikkat çekti.

AYM'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

AYM'nin resmi X hesabından ise konuyla ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada ise, "66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

AYM'den sabah saatlerinde paylaştığı kararı, sosyal medya hesaplarından silme nedenine yönelik bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

'AYM'YE SANSÜR MÜ UYGULANIYOR?'

Önce paylaşımın silinmesi, web sitesine erişimin sağlanamaması ve sonrasında yapılan açıklamada 'neden X'teki paylaşımın kaldırıldığı'nın açıklanmaması, sosyal medyada 'AYM'ye sansür mü uygulanıyor?' sorularını yarattı.

whatsapp-image-2024-08-02-at-10-30-18.jpegKararın duyurulduğu AYM metni

ekran-goruntusu-2024-08-02-105050.pngYayımlanan kararın sosyal medya platformu X'te kaldırılmasının ardından AYM'nin resmi web sitesine erişim sağlanamıyor

ResimKararın duyurulduğu X paylaşımı

KURALLAR NE GETİRİYORDU?

İptal edilen kurallara göre, İletişim Başkanlığı bünyesindeki Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehditleri analiz edip stratejik iletişim ve kriz yönetimi tedbirlerini uygulamak, psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonlarına karşı mücadele etmekle görevliydi.

BAŞVURU GEREKÇESİ: HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Başvuruda, bu yetkilerin basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendirdiği için kanunla düzenlenmesi gerektiği savunuldu. Temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği, CBK’nın kapsamının aşılması ve alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin belirlenmemesi nedeniyle kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi.

MAHKEMENİN DEĞERLENDİRMESİ: ANAYASA'YA AYKIRILIK

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 104. maddesine göre, temel haklar ve kişi haklarıyla ilgili düzenlemelerin CBK ile yapılamayacağını belirtti. Dava konusu kuralların, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonları ve manipülasyonlara karşı alınacak tedbirleri kapsadığını ve bu nedenle düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile basın hürriyetine müdahale teşkil ettiğini vurguladı. Mahkeme, bu tedbirlerin Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleriyle ilgili olduğunu ve dolayısıyla CBK ile düzenlenemeyeceğini belirtti.

TARİHİ KARAR: ÖNCE PAYLAŞILDI SONRA KALDIRILDI

Anayasa Mahkemesi, bu gerekçelerle söz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdiğini bildirip ardından resmi internet sitesinde yer alan bildiriyi kaldırıp sosyal medya hesabından yapılan paylaşımları da sildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN