Abdullah Gül Türkiye’deki ve Avrupa’daki üniversite sayısını kıyaslayıp uyardı: Önemli olan sayı değil kalite

Abdullah Gül Türkiye’deki ve Avrupa’daki üniversite sayısını kıyaslayıp uyardı: Önemli olan sayı değil kalite

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa ile Türkiye'deki üniversiteleri karşılaştırdı. Türkiye'de her 1000 kişiye 95 üniversite öğrencisi düşerken, Avrupa'da bu oranın 35 olduğunu belirten Gül, eğitimde niteliğin ve kalitenin artırılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Kayseri'deki Abdullah Gül Üniversitesi'nin (AGÜ) mezuniyet törenine katılan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'deki üniversite öğrencisi sayısının Avrupa'ya kıyasla yüksek olmasına rağmen, nitelik ve kaliteye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Gül, "Türkiye'de her 1000 kişiye 95 üniversite öğrencisi düşerken, Avrupa'da bu oran her 1000 kişiye 35. Aradaki farka bakınca, bizim çok daha zengin, müreffeh ve ileri olmamız gerekir. Ancak, maharet sadece rakamlarda ve sayıda değil, nitelikte ve kalitede. Üniversitelerimizin ve eğitim kalitesinin artırılması birinci derecede önemlidir" dedi.

abdullah-gul-001.jpg

AGÜ yerleşkesindeki törene, Gül'ün yanı sıra AGÜ Destekleme Vakfı (AGÜV) Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Vali Yardımcısı Şemseddin Erkaya, mezun olan öğrenciler, aileleri ve davetliler katıldı.

"NİTELİK AÇISINDAN DAHA DİKKATLİ OLUNMALI"

Törende konuşma yapan Gül, üniversitelerin bilgi üreten yerler olabilmesi için özgür düşünceye sahip olması gerektiğini belirtti. "Herkesin korkusuzca düşüncelerini söylemesi, tartışmaların yapılması, fikirlerini ileri sürmesi rekabeti ve dolayısıyla yeniliği ortaya çıkarır" diyen Gül, Türkiye'de 7 milyona yakın üniversite öğrencisi ve 200 bine yakın öğretim üyesi olduğunu, ancak nitelik açısından daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

abdullah-gul-002.jpg

Gül, üniversite kampüslerinin "kamunun vicdanını yansıttığını ve toplumun rahatsızlıklarının önce üniversitelerde dillendirildiğini" söyleyerek, üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar olmadığını, insan hakları meseleleriyle ilgilenen, yanlışlıkların ve adaletsizliklerin tartışıldığı yerler olduğunu belirtti.

Filistin'de yaşanan katliama değinen Gül, dünyanın en büyük üniversitelerinin bu tür olaylara sessiz kalmadığını, öğrencilerin dünyanın vicdanı olarak bu tür meseleleri dile getirdiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN