Türkiye'nin farklı yerlerinde yapılan farklı lezzetler bulunurken 800 yıllık gelenek Dünya ile buluşuyor. Düğün ve bayramlarda sofraları süsleyen bu lezzetin müptelalıları da bulunuyor. Mengücekli Beyliği döneminden günümüze kadar uzanan evlerde de sık sık yapılıyor.
Sivas'ın tarihi ilçesi Divriği, 800 yıllık geleneği sürdürüyor. Divriği ile özdeşleşmiş meşhur lezzet Divriği pilavı tüm dünyayı tek bir noktada topluyor. Düğün ve bayramlara özel olarak kurulan sofraları süsleyen bu lezzet günümüzde evlerin de vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Mengücekti Beyliği Döneminden itibaren sürdürülen ve gelenek haline dönüşen bu lezzet ilçeyi ziyaret eden tarih ve lezzet tutkunlarını da büyülüyor.
800 YILDIR YAPILIYOR
Divriği'nin 800 yıllık geleneği arasında yer alan Divriği pilavı içinde tane karabiber yenibahar, Besni üzümü, nohut, pirinç ve dana eti yer alan muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Yöre ile bütünleşmiş en meşhur yemeklerden biri olarak karşımıza çıkan Divriği pilavı yalnızca evlerde düğün ve bayram gibi özel günlerde hazırlanan bir lezzettir. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olmak üzere zengin bir kültürel mirasa sahip olan ilçe ziyaretçilerin son dönemde en çok tercih ettiği noktalar arasında yer alıyor.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
9 yıllık bir restorasyon sürecini geride bırakan Ulu Cami ve Darüşşifası yeniden ziyaretçileri ile buluşuyor. Ziyarete gelenler yörenin meşhur lezzetlerini tatmak isterken en dikkat çeken lezzet ise Divriği pilavı oluyor.
Esnaf kadınlar için oluşturulmuş Hüma Hatun Sokağı’nda lokanta açan evli ve iki çocuk annesi olan Zeliha Gürsoy bölgeyi ziyarete gelen ve tarihi yerleri gezen vatandaşları yöresel lezzetlerle buluşturuyor. Divriği pilavına üzüm hoşafı ve turşu gibi lezzetlerle servis eden Gürsoy, müşterilerden de tam not alıyor.
EVDE BAŞLADI MİLYONLARA DÖKTÜ
Herkesin ismini duyduğu ancak birçok kişinin tadına bakmadığı bu lezzeti meraklıları ile buluşturan Gürsoy, "Bulunduğumuz sokak, kadın esnaf için oluşturulan proje bir sokak. Ben de burada yeni esnafım. Divriği pilavını kendimce tanıtmaya çalışıyorum. Burada 800 yıldır pişen bir yemektir. Düğünlerde ve bayram sabahlarında yapılır.” dedi.
Yapımı zahmetli ve emek isteyen bu lezzeti eskiden sadece evlerde yapıldığını söyleyen Gürsoy kendisinin de evde 5-10 kişiye yaparak başladığını şimdi herkese ulaştırdığını söyledi. Divriği pilavı ilçeye gelen misafirler tarafından da çok beğeniliyor.
GELEN TADINA BAKMADAN GİDEMİYOR
Sivas'ın tarihi mekanlarını gezdikten sonra Divriği pilavının tadına bakan Gurbetçi Neziha Çiftçi, Hollanda'dan geldiğini belirterek Divriği pilavının önünü çok duyduğunu ancak daha önce hiç tadına bakmadığını söyledi. Çok lezzetli bir pilav olduğunu belirten Çiftçi, yeniden gelmeyi düşündüğünü aktardı.