Herkesin hayalini kurduğu bölümü bıraktı biber yetiştirmeye başladı. Yenilikçi tarım uygulamalarıyla verimi 4 kat arttıran mühendis Ergin İnal, şimdilerde paraya para demiyor. Gelenekseli bıraktı şimdi çok daha fazla kazanıyor. İşte tüm detaylar…
HİLAL NAS
Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan elektronik mühendisi Ergin İnal, serasında uyguladığı yenilikçi tarım yöntemiyle biber üretiminde çığır açtı. İnal, serasında perlit dolu çuvallar kullanarak, bir dönümlük alanda geleneksel yöntemlere göre dört kat daha fazla verim elde etmeyi başardı.
4 KAT VERİM SAĞLADI
Ankara'da özel bir firmada elektronik mühendisi olarak çalışan 44 yaşındaki İnal, tarıma olan ilgisi nedeniyle Antalya'ya gelerek dört dönümlük bir sera kiraladı. Burada, seranın bir kısmında domates, diğer kısmında ise biber yetiştirmeye başladı. İnal, okuduğu makaleler ve izlediği belgesellerden esinlenerek, serasında perlit dolu çuvallar üzerinde biber yetiştirmeyi denedi. Her bir çuvala 40 adet kıl sivri biber fidesi dikerek, toplamda 250 çuvalda 10.000 fide yetiştirdi. Bu yöntemle, normalde bir dönüme 2.500 biber fidesi dikilirken, İnal aynı alanda dört kat daha fazla fide yetiştirmeyi başardı.
YILDA 100 TON ÜRÜN
İnal, bu yenilikçi yöntemle bir çuvaldan yılda 350 kilogram biber elde etmeyi hedefliyor. Topraksız tarımın bir örneği olan bu uygulamada, perlit kullanımı sayesinde zirai ilaç kullanımını da azaltmayı başardı. Gelecek yıl üretim alanını 10 dönüme çıkarmayı planlayan İnal, bir dönümden yılda yaklaşık 100 ton ürün elde etmeyi hedefliyor.
Ergin İnal'ın bu yenilikçi tarım yöntemi, hem verimliliği artırması hem de maliyetleri düşürmesi açısından dikkat çekiyor. Bu tür inovatif yaklaşımlar, tarım sektöründe sürdürülebilir ve verimli üretim modellerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor.