Deprem uzmanlarından vatandaşlara korkutan uyarı! Marmara Bölgesi için 7.5'e kadar gidebilir. Kuşkusuz bu deprem olacak diyerek açıkladı.
Milyonlarca insanın gözünü diktiği İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor. Ancak, bu depremle ilgili tam tarih verilemiyor. Uzmanlar arasında konuya ilişkin farklı görüşler gündeme geliyor. Deprem riskine dair uyarılarıyla bilinen Prof. Dr. Naci Görür ve jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın yaklaşımları dikkat çekiyor.
PROF. DR. NACİ GÖRÜR: İSTANBUL’DA 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, büyük İstanbul depremine karşı sıklıkla uyarılarda bulunan bir isim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul’a dair düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuşan Görür, bu projenin fay hattı üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu Kumburgaz fayı kırılırsa kendi başına ilk başta kırılacak faydır. 7.2 minimum deprem üretir. Adalar fayı yalnız başına kırılırsa en fazla 7 mertebesinde deprem üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5’e kadar gidebilir. İstanbul'u tehdit eden 7.5 büyüklüğünde bir deprem vardır."
Ayrıca Görür, İstanbul’un mevcut yapı stokuyla bu büyük depremden ciddi zarar göreceğine dikkat çekerek yetkililere Kanal İstanbul projesinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: "HER AN DEPREM OLACAK SÖYLEMLERİ BİLİM DIŞI"
Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarına sosyal medya hesabından yanıt veren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depremine dair farklı bir bakış açısı sunuyor. Ercan, "İstanbul’da her an deprem olacak” gibi ifadelerin bilimsel temele dayanmadığını vurgulayarak şu açıklamada bulundu:
"Kuzey Marmara’da bir gün deprem kuşkusuz olacak. Ancak günümüzde Marmara’da yer kabuğunun yeri kırmak için yeterli gerginliğe ulaştığının hiç bir bilimsel kanıtı yok."
Ercan, bu tür korku senaryolarının zenginlerin lüks yapılarıyla kuzey ormanlarını yok ettiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri ekledi:
"Deprem, yoksulların sorunudur. İstanbul, kilometrekare başına 5300 kişinin yaşadığı bir kaos kentine dönmüştür. Tersine göç özendirilmeli. Ancak günümüzde Marmara’da yer kabuğunun yeri kırmak için yeterli gerginliğe ulaştığının hiçbir bilimsel kanıtı yok. Her korkutu yapılaşmayı, ayrıca kişi ile ulaşım yoğunluğunu körükler. Km2 başına 5300 kişinin yeraldığı İstanbul, yaşanmaz bir kente dönüştü. Ters göç güdülenmeli."