36 padişah hüküm sürdü, mutfağı çeşitlendi! 5 saatte pişiriliyor, önünde kuyruk oluşturuluyor! Yetişen kendini şanslı sayıyor

36 padişah hüküm sürdü, mutfağı çeşitlendi! 5 saatte pişiriliyor, önünde kuyruk oluşturuluyor! Yetişen kendini şanslı sayıyor

Osmanlı'nın birbirinden güzel yemekleri dünya mutfağının harmanlanması ile ortaya çıkıyor. 36 padişahın hüküm sürmesi ile birlikte mutfak zenginliğini yakalayan Bursa pek çok farklı yemek kültürünü bir arada barındırıyor.

Osmanlı mutfağı denildiğinde akla Balkan, Ege'ye, Kafkaslar, Suriye, Lübnan ve Anadolu mutfakları gelmektedir. Oldukça zengin bir yemek kültürü sunulurken Saray Mutfağı dünya mutfakları içinde en önemli sıralarda yer alıyor. Osmanlı'da 36 padişahın hüküm sürmesi de mutfağı zenginleştirirken imparatorluğun çok kültürlü olmasının etkisi de bulunuyor. Osmanlı saray mutfağında 15 yüzyıldan kalma yemekler çeşit olarak az ve sade görülürken 16 yüzyılda en görkemli yıllarını yaşadı. Saray mutfağının en gelişmiş tarihleri ise 17 ve 18 yüzyılda dayanıyor.

FARKLI ÇEŞİT YEMEKLER YAPIYOR

Bursa'da yemek yapmaya gönül vermiş usta aşçı Bülent Barış, Saray mutfağının önemli yemeklerini lezzet tutkunları ile bir araya getiriyor. Her gün 60-70 çeşit yemeğin yanı sıra yöresel tatlara yer veren Bülent şef, oğlak iç pilavı, keşkekli kuzu incik, vişneli kuzu kebabı, kestaneli dana, mengen, haşlama, ciğer sarma, çömlek, patlıcan dizme, şef krep sarma, Türkmen kebabı, kuzu gerdan, hâkaaniye, söğürtme, enginar dolması ve tiran kebabı gibi birbirinden eşsiz lezzetlerin müşterilerle buluşturuyor.

Şef Bülent

ZENGİN YEMEKLERİN KÜLTÜRÜ

Bursa denildiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak yemek gelmektedir. Tarih ve gastronomi şehri Bursa'nın sadece pideli köfte ya da Bursa kebabından ibaret olmadığını ifade eden Barış, “Osmanlı mutfağına has yemekler Bursa’da biliniyor ve yapılıyor. Yöresel, coğrafî işaretler almış, mevsiminde toplanmış enginar, bamyalarla yaptığımız yemekleri müşterilerimizle buluşturuyoruz. Saray mutfağına kendi yorumlarımızı da eklediğimiz yemeklerimiz tam not alıyor.” dedi.

Bursa'da Osmanlı saray lezzetleri - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa

Saray mutfağında öne çıkan yemeklerin Bursa kestane kebabı, vişne ve kuru meyvelerle yorumlanan kuzu kebabı olduğunu söyleyen Bülent Barış, Bursa'nın incirinin de meşhur olduğunun altını çizdi. Mevsiminde toplanan incirlerden yapılan tatlıların yanı sıra yemeklerde de bu lezzete yer verdiklerini söyleyen Barış, Bursa'nın vazgeçilmez lezzetlerinden birinin de süt helvası olduğunu vurguladı. Osmanlı'dan gelen hafif bir tatlı olarak görülen süt helvası başka şehirlerde çok fazla bilinmemektedir. Un, süt, tereyağı ve şekerden oluşan muhteşem bir lezzet olarak görülen süt helvası Bursalılar tarafından çok seviliyor.

Şef Bülent Barış; Saray Mutfağına Has Yemekler

SAĞLIKLI YEMEKLER DİKKAT ÇEKİYOR

Son yıllarda birçok kişi yediği yemeklerin sağlık açısından yararlı olup olmadığına kontrol ederken koronavirüs salgını sağlık konusunu yeniden gündeme getirdi. Bülent Şef, “Son günlerde sağlığımız iyice ön plana çıktı. Virüsle birlikte insanlar sağlıklarının kıymetini anladılar. Biz de buna göre yemekler üretiyoruz. Mesela karaciğer dostu enginarı bu mevsimde tam tüketme zamanıdır. Bamya şifa deposudur. Doğal et suyu ile pişen yemekleri tercih ederseniz bağışıklığınız güçlenir. Saray mutfağını değerli kılan, kullanılan malzemeler ve yemeğin yapım aşamasıdır. Genelde Osmanlı mutfağında kuzu eti tercih ediliyor. Kuzu etinin de pişme süresi 4-5 saattir. Kısık ateşte uzun süre pişmesi gerekiyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN