Posasından yağına kadar hazine! Bu bitkinin çöpünü bile satıyorlar: 200 milyon liralık kazanç getiren bitkide hasat başladı

Posasından yağına kadar hazine! Bu bitkinin çöpünü bile satıyorlar: 200 milyon liralık kazanç getiren bitkide hasat başladı

Altı üstü bir bitki deyip geçenler pişman oluyor. Posasından yağına kadar büyük bir hazine olarak görülüyor çöpü bile para ediyor. 200 milyon TL'lik kazanç getirisi bulunan üründe hasat dönemi başladı. Kıraç toprak şartlarına dayanıklı üründe artan talebi karşılamakta zor oluyor.

Soğuk sıkım ve yemeklik yağ çıkarılabilen aspir küspesi hayvan yemi olarak da değerlendiriliyor. Kıraç iklim şartlarına dayanıklı olan aspir çiçekleri ise Safran olarak kullanılabilmektedir. Bitkisel üretime yönelik artan çalışmalarda Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında yer alan aspir üretiminin kazancı da yüksek oluyor.

Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi faktörlerin etkili olduğu Türkiye'de kuraklığa meyilli ve su potansiyeli düşük havzalarda Aspir değerinin arttırıldığını söyledi.

SU REZERVLERİ TEHLİKEDE

Hem yeraltı hem de yerüstü su rezervlerinde tükenme tehlikesi görülürken Akınerdem, suların çekildiğini ve göllerin kuruduğunu belirtti. Ürün deseninde değişimlere gidilmesi gerektiğinin altını çizen Akınerdem, ürün çeşitlendirmesi yapmak zorunda kaldıklarını belirterek son 5 yılda aspirin hem yağ hem de küspe olarak tüketime çıkarıldığını aktardı.

Aspir Konya'da üreticisini memnun etti - İllerden - Tarım Orman Ekranı

Aspir yağının ucuz olduğunu belirten Akınerdem, kalite açısından zeytinyağının altında kalmadığını da vurguladı. Fiyatının soğuk sıkıma uygun olduğunu belirten Akınerdem, küspesi olduğunu belirterek %25 ya %75 küspe aldıklarının altını çizdi. Geldikleri noktada yağın ucuz olmasının kalite açısından zeytinyağından aşağı olmamasının son derece önemli olduğunu belir Akınerdem, “Bu küspe hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Çiftçi önce kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapacak. Kısa vadede yağ olarak 200 bin tonu aşacağını, aspir tohumu üretiminde de 1 milyon tonu aşacak potansiyele sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Aspire Anadolu'nun zeytini, yağına da zeytinyağı diyorum." dedi.

TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ürün çeşitliliğinde artış görülürken aspire olan talebinde her geçen gün arttığını belirten Akınerdem, ürün ihtiyaçlarına yetişmekte zorlandıklarının altını çizdi. Sertifikalı tohum ve yağ üreticiliği yapan Derman Eser, çok farklı alanlarda kullanılabilmesinin yanı sıra nöbetli ekim uygunluğu ve yapılan teşvikler ile birlikte bitkiye ilginin arttığını da söyledi.

ASPİR BİTKİSİNİN EKİM ALANININ ARTIRILMASI DURUMUNDA YALVAÇ EKONOMİSİNE KATKISI | ÖZYALVAÇ

2008 yılında 15-20 ton arasında üretimle işe başladığını söyleyen Eser, 300 ton civarında sertifikalı tohumluk aspir üretimi olduğunun altını çizdi. Talebin çok fazla arttığını ifade eden Eser, asf1 üretiminde bir kamyon ve üzeri olacak şekilde üretim yapılmasına nakliye maliyetleri açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Bölgede sözleşmeli tarım yaptıklarını aktaran üretici Eser, Türkiye'nin her yerinden ürün alarak kamyon yükünü tamamladıklarını vurguladı. Aspirin bir kamyon ve üzeri üretimlerde hiçbir pazar problemi yaşamadığının da altı çizildi.

Yeni Kışlık Aspir Çeşidimiz AYAZ Üretim İzni Almıştır

TOHUM MALİYETİ AZ

Dekar başına 5 kilogram civarında tohum gittiğini ifade eden Eser, tohum maliyetlerinin son derece az olduğuna dikkat çekerek tarlarda görülen yabancı ot sorunu ve zararlı böcekler konusunda ekonomik ilaçlarla çözüm bulunduğunu da söyledi. Çiftçinin ürünü ekebilmesi için hiçbir ilave ekipmana ihtiyacı olmadığına dikkat çeken Eser, “Buğday ve arpayı ektiği ekipmanla ekebiliyor, yine aynı biçerdöverle biçebiliyor. Bütün bu süreçte hiçbir ilave ekipmana ihtiyaç duyulmuyor. Ülkemiz zaten ihtiyacının yarısını üretebiliyor." açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN