Düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı. Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. İşte, 30 Ağustos 1922 Zafer Bayramı'nın anlamı ve önemi...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz, her yıl 30 Ağustos günü 'Zafer Bayramı' olarak kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının önemli temel taşlarından biri olan Büyük Taarruz'un yıl dönümü, her yıl tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI RESMİ TATİL Mİ?
30 Ağustos günü, Türkiye'de resmi tatildir. 2021 yılında 30 Ağustos Zafer Bayramı pazartesi gününe denk geliyor.
Zafer Bayramı'nda başkent Ankara'da ve Ankara dışında gerçekleştirilen kutlama ve törenler, 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği' ile düzenlendi.
Zafer Bayramı, 30 Ağustos günü saat 07.00'de başlar ve saat 24.00'te son bulur. Saat 12.00'de Başkentte 21 pâre top atışı yapılır.
30 AĞUSTOS NASIL BAYRAM İLAN EDİLDİ?
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekattı.
Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa, taarruz kararını haziran ayında aldı ve hazırlıkları gizli olarak yürüttü.
Büyük Taarruz, ağustos ayının 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başladı, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI TARİHÇESİ
Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için 'Başkomutanlık Meydan Muharebesi' adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi, 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.
İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren 'Zafer Bayramı' olarak kutlanmaktadır.
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle 'Başkumandan Zaferi' adıyla kutlandı.
Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni, 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı. Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, milli ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber attı.
Başkumandan Zaferi 1926 yılından itibaren Zafer Bayramı olarak kutlandı. 1 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir.
1930'ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmadı. Hava Kuvvetleri'nin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini 'Tayyare Bayramı' olarak da adlandırdı.
Zafer Bayramı için özellikle 1960'lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlandı. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün oldu. Ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlandı.