Uzmanlar, kalp hastalarının sporu mutlaka doktor gözetimde yapması gerektiğini söylüyor. Göğüs ağrısı, baş dönmesi ve fiziksel aktiviteyle ilgili olmayan nefes darlığı varsa spor hemen kesilmeli.
Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Yaman, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek “Verilere göre, Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında, yılda yaklaşık 205 bin kayıpla ilk sırayı alıyor” dedi. Kanda bulunan yağların kalsiyum ile bir kompleks oluşturarak kan damarlarının iç yüzeyinde toplanmasıyla ortaya çıkan damar sertliğinin, koroner kalp hastalıklarının en önemli nedeni olduğunu ifade eden Zorlutuna, “Bilimsel çalışmalar, düzenli sporun kalp krizi ve felç riskini de azalttığını gösteriyor. Ancak kalp hastalığı bulguları devam edenlerin ve buna bağlı olarak göğüs ağrısı bulunanların da spor yapmaması gerekiyor” dedi.
‘PROGRAMA UYULMALI’
Zorlutuna, vücudu zorlamayacak şekilde yapılan sporun, birçok hastalığın gelişiminde önemli bir etken olan obezite ile mücadelede önemli bir silah olduğunun altını çizerek “Düzenli spor yapmak, baypas ameliyatı olanların tekrar aynı hastalıkla karşılaşmasını da önlüyor” diye konuştu. Risk faktörleri ortadan kaldırılmadığında, damar sertliği gelişme riskinin devam ettiğini vurgulayan Zorlutuna, şunları anlattı: “Egzersiz öncesinde mutlaka 10 dakikanın ısınma ve gerilme için ayrılması gerek.
Planlanan egzersiz programına her gün uyulmalı. Program, belli bir süre içinde kolaydan zora doğru artırılmalı. Temel egzersiz, 20-40 dakika devam etmeli. Egzersiz sonunda, daha yavaş ve daha az efor gerektiren, 5-10 dakikalık bir soğuma periyodu bulunmalı. Baş dönmesi, ritim bozukluğu, fiziksel aktiviteyle ilgili olmayan nefes darlığı, göğüs ağrısı veya baskı hissi olduğunda spor hemen kesilmeli. Ateşli bir hastalık varsa spora ara verilmeli.”