Fransa'da olağanüstü hal 3 ay sürebilir

Fransa'da olağanüstü hal 3 ay sürebilir

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'teki saldırının ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha devam edebileceğini duyurdu. Fransız basınına göre Hollande, 1955'te çıkartılan OHAL uygulamasını 12 günle kısıtlayan kararnameyi değiştirmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Hollande, Fransa'daki terörist saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının 3 ay daha sürdürülebileceğini bildirdi. Saldırının düzenlenmesinden dakikalar sonra basın toplantısı düzenleyen Hollande, sokağa çıkma yasağı ilan edip, ülkenin hava ve kara sınırlarını kapatmıştı. Fransız ordusu İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ilk kez sokağa inmişti. 

Hollande talep etti

Başkent Paris'teki terör saldırılarının ardından ülke çapında ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılabileceği belirtildi. Fransız basını, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, meclisten OHAL süresinin en fazla 12 günle sınırlayan 1955 tarihli yasanın değiştirilmesini istediğini yazdı.

Buna göre, yasa değişikliğiyle ilgili taslak metin çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Yeni değişiklikle en fazla 12 gün uygulanabilen OHAL süresinin 3 aya çıkarılması öngörülüyor.

Kararname 1955'te çıkmıştı

Fransa'da 1955'te çıkartılan kararname ile uygulanmaya başlanan olağanüstü hal uygulaması ilk kez o dönem Fransız işgali altında bulunan Cezayir'de hayata geçirildi. Bağımsızlığını almadan önce 1962'ye kadar Fransa'nın bir bölgesi kabul edilen Cezayir'de 1955, 1958 ve 1961'de olağanüstü hal ilan edildi.

Olağanüstü hal, Fransa'nın deniz aşını topraklarından Yeni Kaledonya'da da 1984'te ilan edilmişti. En son 2005'te, Paris banliyölerinde patlak veren olaylar nedeniyle de sadece sınırlı bazı bölgelerde olağanüstü hal uygulamasına gidilmişti.

Trafikte kapatılabilir

Paris'te 13 Kasım terör olayları sonrasında ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal uygulaması günlük hayat ve basın yayın organlarına bir takım kısıtlamalar getirilebiliyor. Yasayla en fazla 12 gün sürdürülebilen olağanüstü hal uygulamasında, valililer, gerekli görmesi halinde sorumluluk alanları içindeki belli bölgeleri halka, taşıt trafiğine kapatma, tehlikeli buldukları kişileri belli bölgelere sokmama hakkına sahip.

Olağanüstü hal durumunda, İçişleri Bakanlığı ülke çapında, valiler de bölge çapında, konser, gösteri, eylem gibi her türlü etkinliği, toplantıyı, toplu halde yapılacak her türlü aktiviteyi hatta gerekmesi durumunda yeme içme alanlarına girişleri bile yasaklayabiliyor.

Gerekirse sansür uygulanabilir

Polise, savcılık iznine gerek duymadan evlerde ve iş yerlerinde arama yapma hakkı veren olağanüstü hal durumunda devlet, gazeteleri, radyoları, televizyon kanallarını, tiyatro ve sinemaları da kontrol edebiliyor, gerektiğinde sansür uygulayabiliyor. Olağanüstü hal durumunda vatandaşların sokağa çıkması yasak değil ancak İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün yaptığı açıklamada, valililere gerekli görmeleri halinde kendi bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verildiğini de duyurmuştu.

Paris'i önceki akşam kana bulayan art arda gerçekleşen saldırılarda en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 99'u ağır 352 kişi de yaralanmıştı. Altı farklı noktada gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.

PARİS/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN