Esad'ın üssünü Rusya mı vurdu, ABD mi?

Esad'ın üssünü Rusya mı vurdu, ABD mi?

Suriye'nin Deyrizor kentinde Esad rejimine ait bir askeri noktaya düzenlenen ve üç askerin öldüğü hava saldırısında ABD ve Rusya suçu birbirine attı.

Suriye rejiminden üç askerin ölümüne yol açtığı söylenen hava saldırısının suçu hem Rusya’ya hem de ABD’ye atıldı. Independent muhabiri Laura Pitel, olay üzerinde dönen tartışmaları derledi.

ABD’nin yönettiği koalisyonun IŞİD’e karşı pazar günü Deyr el Zor adlı doğu ilinde düzenlediği hava saldırılarının Suriyeli askerleri öldürdüğünü ve 13 kişiyi yaraladığını iddia eden Suriye, dün ABD’yi "pervasız saldırganlıkla" suçladı.

 

Washington suçlamayı kabul etmedi

Washington bu suçlamayı kabul etmedi. Amerikalı yetkililer, ölümlerin aslında Rusya’nın saldırısının suçu olduğunu öne sürdüler. Ancak Şam bu saldırıdan koalisyonu sorumlu tutmaya devam etti.

Bu durumda böyle bir saldırı, Suriye hükûmet güçlerinin uluslararası koalisyonca öldürüldüğü bilinen ilk hadise olacaktır.

Suriye’deki çatışmanın tehlike düzeyi giderek artan küresel bir vekaletler savaşına dönüştüğü uyarıları yapılıyor: ABD, Avrupa, Suudi Arabistan ve Türkiye; Suriye, Rusya ve İran’a karşı.

Esad ve onunla savaşan isyancılar arasında uzun süredir devam eden savaşta taraf tutan uluslararası güçler, IŞİD'e karşı harekâtta da yer almaya başladılar.

Gözlemevi: Uçaklar muhtemelen koalisyona ait

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusundan dört kişiyi öldüren saldırıyı düzenleyen uçakların muhtemelen koalisyon güçlerine ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Şam Haber Ağı da askerî üssü vuranın koalisyona ait bir uçak olduğunu söyledi.

Barack Obama’nın koalisyon elçisi Brett McGurk, Twitter’da, "Koalisyonun bu işe dâhil olduğu haberleri yalandır." diye yazdı.

Steve Warren: Hiçbir aracı veya personeli hedef almadık

Koalisyon Sözcüsü Albay Steve Warren ise pazar günü gerçekten de dört saldırı düzenlediklerini ancak bunların hepsinin petrol altyapısını hedef aldığını belirtti: "Hiçbir aracı veya personeli hedef almadık. Suriye askerlerinin saldırılarımızın yakınında olduğuna dair hiçbir işaret yoktu.”

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise BM Güvenlik Konseyine ve Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup yazarak "alçakça" ve "çirkin" olarak ifade ettikleri bu saldırıyı kınadı.

IŞİD'in petrol yatakları vuruluyor

Deyr el Zor'un büyük bölümü IŞİD’in kontrolü altında ancak Suriye hükûmeti bazı bölgeleri kontrol edebiliyor. ABD’nin saldırıları düzenli olarak bu ili hedef alıyor ve buna IŞİD’e gelir sağlayan petrol yatakları da dâhil.

Eylül ayının sonunda hava saldırılarına başlama yönündeki sürpriz kararından bu yana Rusya da bu ildeki hedefleri vurdu ancak Waşhington Rusların Suriye ordusuyla savaşan IŞİD dışındaki örgütlere odaklandıkları yönünde ısrarlı.

ABD: Esad rejimi ile savaşta değiliz

ABD ve müttefikleri, Esad’a hâlâ karşı olsalar da onun menfaatlerine dokunacak tarzda askerî güç kullanmaktan vazgeçtiler. ABD’nin bir savunma yetkilisi, Reuters’a, kendi ordularının Suriye ordusuna saldırmayacağını söyledi: "Esad rejimi ile savaşa değiliz ve Suriye ordusuna saldırmak için bir sebebimiz yok. Ancak dün Rusya’nın Suriye’ye uzun menzilli uçaklarla saldırı düzenlediğinden haberdarız.”

"Hata yapmak mümkün"

RUSI adlı düşünce kuruluşundan Shashank Joshi ise ABD’nin yönettiği koalisyonun burada suçlu olduğu iddiasına şüpheyle yaklaştığını söyledi: "Koalisyon uzun süre boyunca ve çok dikkatli biçimde istihbarat topladı. Suriye askerlerini vurabilmelerini anlarım. Ancak bir hava üssünü vurmak farklı bir durumdur. Tabii ki hata yapmak da mümkündür.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN