Erken Seçim şartları nelerdir? Karar nasıl alınıyor? YSK seçim takvimini nasıl belirler

Erken Seçim şartları nelerdir? Karar nasıl alınıyor? YSK seçim takvimini nasıl belirler

Türkiye bir seçime daha giderken haberimizde Erken Seçim şartları nelerdir, Karar nasıl alınıyor, YSK seçim takvimini nasıl belirler sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz. 2019 kasımında beklenen seçimler 2018 24 Haziran'a alındı. Peki Erken seçim kararı nasıl alınır, Erken Seçim şartları nelerdir merak ednler için ayrıntıları haberimizde derledik.

YSK seçim takvimini henüz açıklamadı. 2018 24 Haziran'da Türkiye yeni bir erken seçime gidiyor. Erken seçim şartları nelerdir sorusu vatandaşların ve sosyal medyanın gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçimlerin 24 Haziran'da yapılacağı açıklandı. Bu açıklamadan sonra erken seçim şartları ve YSK seçim takvimi internet ortamında aranmaya başlandı.

Önce Bahçeli 2019 Kasım'da yapılacak seçimlerin yine 2019 yılının Ağustos ayında yapılmasını önermesi ile erken seçim süreci işlemeye başladı. Peki seçimlerin yaklaşık bir buçuk yıl öne alınmasına erken seçim şartları ne diyor ve YSK seçim takvimi nasıl işleyecek?

24 Haziran 2018'de erken seçimler var. 2019 Kasım ayında yapılması beklenen Genel Seçimler 24 Haziran 2018'e alındı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği erken seçim talebi Erdoğan taradından olumlu karşılandı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 24 Haziran'da yapılacağını açıkladı. Şimdi pek çok kesim erken seçim şartlarını ve YSK'nın seçim takvimini merak ediyor. 

Kasım 2019'da olması beklenen Genel Seçimlerin MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin " Ağustos 2019'da erken seçim olsun" sözleri ile ülke yeni bir erken seçim sürecine girdi. Cumhurbaşkanı  ve AK Parti Gebnel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli 18 Nisan'da yaptıkları erken seçim görüşmesinden sonra 24 haziran erken seçimin tarihi olarak belirlendi.

18-04/19/erken-secim-karari-nasil-alinir-sartlar-nelerdi-1524123643.jpg

ERKEN SEÇİM ŞARTLARI NELERDİR? 

Erken seçim için anayasa değişikliğine gerek yok. Meclisteki 276 milletvekilinin erken seçime gidilsin diye oy kullanması yetiyor. Mecliste toplam 352 koltuğa sahip olan AK Parti ve MHP'li vekillerin erken seçimden yana oy kullanması aslında erken seçimin önünde bir engel olmayacağını gösteriyor. Peki erken seçim kararı alınması durumunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimini nasıl belirliyor? Eğer mecliste çoğunluğun oyunun erken seçime tezkere çıkarması yönünde olursa, YSK 60 gün içerisinde seçim yapabilir. 

ERKEN SEÇİM NEDİR?

Erken seçim şartlarından önce erken seçim ne demek onu anlamak gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. Maddesi'ne göre: Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır. Bu süre dolmadan gidilen seçimlere ise erken seçim denir.

ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINIR?

Vatandaşlar erken seçim kararı nasıl alınır merak ediyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

18-04/19/24-haziran-secimlerinde-ilkler-yasanacak-1524123653.jpg

ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?

Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor. Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

ANAYASA ERKEN SEÇİM KONUSUNDA NE DİYOR?

24. maddesinin;Birinci fıkrasında; “Seçim Takviminin ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde adaylar Yüksek Seçim Kuruluna başvurur. Başvuru tarihinin sona erdiği günden itibaren beş gün içinde Yüksek Seçim Kurulu adayların başvurularını inceler ve geçici aday listesini ilân eder. Hâkim ve savcılar tarafından gerekçeleri ve buna bağlı somut delilleri ile birlikte ilân tarihinden itibaren beş gün içinde adaylığa itiraz edilebilir.”,İkinci fıkrasında; “Yüksek Seçim Kurulu, itiraz süresinin sona erdiği tarihten itibaren beş gün içinde itirazları evrak üzerinden inceleyerek sonuçlandırır ve kesin aday listesini ilân eder.Üçüncü fıkrasında; “Seçimler, Yüksek Seçim Kurulunun kesin aday listesini ilân ettiği tarihi takip eden ikinci Pazar günü yapılır.”, 25. maddesinin birinci fıkrasında; “Adaylar, kesin aday listesinin ilânından oy verme süresinin bitimine kadar propaganda yapamazlar.”,Birinci fıkrasının;(a) bendinde; “Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde öz geçmişlerini bu iş için tahsis edilmiş bir internet sitesinde yayınlayabilirler.”, (b) bendinde; “Kendilerini tanıtan ve mesleki konularla ilgili düşüncelerini açıklayan mektup, elektronik posta ve kısa mesaj gönderebilirler.”,(c) bendinde; “kapalı yer toplantısı yapabilirler.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN