MHP lideri Bahçeli’nin salı günkü grup toplantısında başlattığı erken seçim tartışmalarında son nokta konuldu. Beştepe’de önce Bahçeli ardından kurmayları ile toplanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladı. Türkiye 66 gün sonra 16 Nisan referandumu ile kabul edilen yeni dönemin ilk cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli’yi Beştepe’de kabul etti. 30 dakika süren görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, “Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bahçeli ile istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli Beştepe’de bir araya geldi. Planlandığı gibi saat 13.30’da başlayan kritik görüşme 30 dakika sürdü. Erdoğan, görüşme sonrasında açıklama yapmak üzere saat 15.53’te kameraların karşısına geçti. Erdoğan, seçimin 24 Haziran’da yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Bahçeli ile oldukça ‘verimli’ bir görüşme yaptıklarını söyleyen Erdoğan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yine MHP liderinin desteği ile yeni bir yönetim sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi’ne geçiş için 16 nisan referandumunun yapıldığını hatırlattı. Yeni sistemin yapılacak ilk seçimlerle tam olarak yürürlüğe gireceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin halen 16 Nisan’dan sonra artık eski diye ifade edilebilecek sistemle yürütüldüğünü vurgulayarak şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanıyla hükümetin uyumlu çalışması sayesinde ciddi bir sorun yaşanmıyor gibi gözükse de eski sistemin hastalıkları attığımız her adımda karşımıza çıkabilir. Gerek Suriye’de yürüttüğümüz sınır ötesi operasyonlar, gerek Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, Türkiye’nin bir an önce belirsizlikleri aşmasını zorunlu hale getirmiştir. Ülkemizin geleceğine yönelik kararların daha güçlü şekilde alınabilmesi ve uygulanabilmesi için yeni yönetim sistemine geçiş giderek aciliyet kesbetmeye başlamıştır.”
MHP lideri Bahçeli’nin yaptığı erken seçim çağrısını bu gerçekleri de göz önünde bulundurarak, yetkili kurullarda enine boyuna müzakere ettiklerini aktaran Erdoğan “Seçimlere ittifak içinde girme konusunda mutabık bulunduğumuz Sayın Bahçeli ile de yaptığımız istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik” diye konuştu. Erdoğan, “AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Grupları olarak konuyla ilgili yasal süreci hemen başlatıyoruz. Aynı şekilde Yüksek Seçim Kurulu da seçim hazırlıklarına şüphesiz ki derhal başlayacaktır” ifadelerini kullandı.
MHP lideri Bahçeli, partisinin salı günkü grup toplantısında yaptığı açıklamasında 3 Kasım 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin, 26 Ağustos 2018’e alınmasını teklif etmişti.
4 ADIMDA ERKEN SEÇİM
Türkiye’de seçmenler, 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor. Erken seçim tarihinin açıklanmasıyla izlenecek süreç şöyle:
TBMM’NİN ONAYI GEREKİYOR
Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor ama kararın TBMM tarafindan onaylanması şart. AK Parti’nin bugün Meclis’e erken seçim için öneri vermesi bekleniyor. Meclis komisyonunda görüşülecek öneri daha sonra da Genel Kurul’a gelecek. TBMM’de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. AK Parti, Meclis başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. AKP ile MHP’nin toplam sandalye sayısı ise 352. Dolayısıyla iki partinin ‘evet’ demesi erken seçim önünde engel bırakmıyor.
TAKVİMİ YSK AÇIKLAYACAK
Erken seçim kararı alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallarını belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor.
YENİ SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?
Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak. TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek. Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarıldı.
İTTİFAKLARLA İLK SEÇİM
Erken seçimler, 2017 referandumuyla kabul edilen yeni anayasanın da resmi olarak yürürlüğe girmiş olması anlamına gelecek.
Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olurken, başbakanlık makamı da kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. MHP ile AK Parti seçime ‘Cumhur ittifakı’yla girecek.
SANDIKLAR‘OHAL’DE KURULACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladığı gün TBMM’de de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL TBMM’de dün bir kez daha 18 Temmuz’a kadar 3 aylığına uzatıldı. Böylece sandıklar tüm Türkiye olağanüstü hal ile yönetilirken kurulmuş olacak.
YKS SINAVLARI 30 HAZİRAN’A ERTELENDİ
24 Haziran 2018’de gerçekleştirileceği açıklanan erken seçim tarihinin Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) yapılacağı tarihle aynı güne denk gelmesi üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YKS’nin 30 Haziran–1 Temmuz tarihlerinde yapılmasına karar verdi. YÖK, 30 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT), 1 Temmuz’da Alan Yeterlilik Testi’nin (AYT) ve yabancı dil testinin yapılacağını açıkladı.
ERDOĞAN'IN İLK ERKEN SEÇİMİ
2002’de yine MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla yapılan erken seçim ile iktidara gelen AK Parti 16 yıllık iktidarında ilk kez gerçek anlamda bir erken seçime gidiyor. 2002’deki seçimlerde tek başına iktidara gelen Ak Parti ve Erdoğan 2007’de’ki e muhtıra nedeni ile 4 ay erkene alınmıştı. 2015 Haziran seçimlerinin ardında hnükümet kurulamaması üzerine de 1 Kasım’da seçimler yenilenmişti.
YSK: İKİ SEÇİME DE HAZIRIZ
YSK Başkanı Sadi Güven seçime hazır olduklarını belirterek “2 seçimi birlikte yapacağız. En az 2 seçim için hazır malzememiz olur. Şu anda da bu seçim için her türlü hazırlığımız tamam” dedi. İYİ Parti’nin seçimlere katılıp katılamayacağı sorusuna da “ Yargıtay’dan gerekli bilgileri aldıktan sonra hangi partilerin seçime katılma hakkı olduğuna inceleme sonucunda karar vereceğiz” yanıtını verdi.