Haberimizde Erken Seçim şartları nelerdir? sorusunun yanıtını ve 24 Haziran seçimlerinde yaşanacak ilkleri bulabilirsiniz. Cumhurbaşkanı Bahçeli'nin çıkışından sonra erken seçim için 24 Haziran tarihi açıklandı. Şimdi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden erken seçim kararı çıkarılması bekleniyor. Peki Erken Seçim şartları nelerdir? işte yanıtı...
Vatandaşlar haberlerde 24 Haziran seçimlerinde yaşanacak ilkleri ve erken seçim şartlarını merak ediyor. Erken seçim şartları seçim kararından sonra trendslerde yükseldi. Ülke olarak 24 Haziran erken seçimler için sandık başında olacak. Peki seçim süreci nasıl olacak? Erken seçim şartları neler işte merak edilenlerin tüm detayları...
ERKEN SEÇİM NEDİR?
Erken seçim şartları anayasa ile belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77. Maddesi'ne göre: Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılır. Bu süre dolmadan gidilen seçimlere ise erken seçim denir.
ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINIR?
Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.
ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?
24 Haziran seçimlerinde yaşanacak ilkler yaşanacak. Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor. Seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı'nca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.
ANAYASA BU KONUDA NE DİYOR?
Erken seçim şartları...
24. maddesinin;
Birinci fıkrasında; “Seçim Takviminin ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde adaylar Yüksek Seçim Kuruluna başvurur. Başvuru tarihinin sona erdiği günden itibaren beş gün içinde Yüksek Seçim Kurulu adayların başvurularını inceler ve geçici aday listesini ilân eder. Hâkim ve savcılar tarafından gerekçeleri ve buna bağlı somut delilleri ile birlikte ilân tarihinden itibaren beş gün içinde adaylığa itiraz edilebilir.”,
İkinci fıkrasında; “Yüksek Seçim Kurulu, itiraz süresinin sona erdiği tarihten itibaren beş gün içinde itirazları evrak üzerinden inceleyerek sonuçlandırır ve kesin aday listesini ilân eder.
Üçüncü fıkrasında; “Seçimler, Yüksek Seçim Kurulunun kesin aday listesini ilân ettiği tarihi takip eden ikinci Pazar günü yapılır.”,
25. maddesinin birinci fıkrasında; “Adaylar, kesin aday listesinin ilânından oy verme süresinin bitimine kadar propaganda yapamazlar.”,
Birinci fıkrasının;
(a) bendinde; “Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde öz geçmişlerini bu iş için tahsis edilmiş bir internet sitesinde yayınlayabilirler.”,
(b) bendinde; “Kendilerini tanıtan ve mesleki konularla ilgili düşüncelerini açıklayan mektup, elektronik posta ve kısa mesaj gönderebilirler.”,
(c) bendinde; “kapalı yer toplantısı yapabilirler.”,
ERKEN SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Türkiye erken seçimlere giderken oy kullanacak olan vatandaşlarda erken seçim şartlarını ve 24 Haziran seçimlerinde yaşanacak ilkleri merak ediyor. İşte erken seçim süreci ile ilgili yaşanacaklar...
Önce Meclis’ten erken seçim kararı çıkarılacak. Ardından da Yüksek Seçim Kurulu seçim tavkimini açıklayacak. Bu seçimde ilkler de yaşanacak. Seçmen aynı anda hem parti hem de cumhurbaşkanı adayı için oy verecek. Partiler ittifak yaparak seçime girebilecekler.
Erken seçim için 24 Haziran tarihi açıklandı. Sırada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden erken seçim kararı çıkarılması var.
Başbakan Binali Yıldırım’ın imzaladığı, erken seçim teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklif, Cuma günü Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. Hafta sonu ise Genel Kurul gündemine gelecek.
Genel Kurul’da, erken seçim kararının çıkması için, oylamaya katılan milletvekillerinin yarısından bir fazlasının oyu gerekiyor. Ardından da Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklayacak.
24 Haziran’da seçmen hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacak. Ilk turda cumhurbaşkanı adaylarından hiç biri yüzde 50 artı 1 oy alamazsa, 8 Temmuz Pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk turda en çok oy alan iki aday katılabilecek. En yüksek oyu alan isim Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
Türkiye 16 Nisan referandumunun ardından ikinci kez olağanüstü hal uygulaması altında sandık başına gidecek. Bu seçimde ilk kez partiler yasal olarak ittifak yapabilecek. AK Parti ve MHP seçime “Cumhur İttifakı” adı altında girecek.
Siyasi partiler seçim takvimi açıklanmasından itibaren 7 gün içinde ‘ittifak protokolleri’ni yüksek seçim kuruluna iletecekler.
24 Haziran’a kadar cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uyum yasalarının Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor.
Anayasadaki seçimlere bir yıl kala seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler uygulanmaz ibaresi, 16 Nisan referandumunda değiştirilmişti. Yapılan düzenleme seçime bir yıl kala yapılan değişikliklerin ilk genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanmasına imkan veriyor.