Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Altı aylık yol haritası’na ilişkin talimatları hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Yıldırım, ekonomi kurmaylarıyla 5.5 saatlik zirve yaptı. Görüşmeden 10 önemli mesaj çıktı.
Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında yeni döneme damgasını vuracak yeniliklerin her alanda kendini hissettirmesi kararlaştırıldı. Toplantıda her bakan alanıyla ilgili sunum yaparken, ekonomiye ilişkin yapılan tespitler ve verilen mesajlar şöyle:
BÜYÜMEYE TAM DESTEK
Türkiye büyümesini yukarı yönlü revize etmeye başladı. Öncü rakamlar hedefin aşılacağını ortaya koyuyor. Büyümeyi destekleyen adımlar sürecek. Büyüme, rekabet gücünü artıracak dış ticarete konu olan mallar üreten sektörlere ağırlık veren yatırımlar kaynaklı olacak.
ENFLASYONDA KADEMELİ DÜŞÜŞ
Enflasyonda en yüksek zirveler görüldü. Bunda kurun da etkisi oldu. Trend aşağıya doğru dönmeye başladı, yıl sonunda yüzde 8.5'ler seviyesine ulaşılacak. Kademeli düşüş sürecek. Gıda enflasyonundan kaynaklı artışın önlenmesi için tedbirler alınacak.
FAİZ SARMALINA İZİN VERİLMEYECEK
Türkiye faizde kısır döngüye girmeyecek. Faiz düşme eğilimine girdi. Yüksek finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi yatırımların önünü açacak. Kamu bankalarının inisiyatifiyle mevduat faizleri de aşağı çekiliyor. Merkez Bankası, politika araçlarını kullanırken bağımsız karar almaya devam edecek. Ancak hükümetin genel ekonomik hedeflerini de gözetecek.
REFORMLARA HIZ VERİLECEK
Yerel yönetim ve bölgesel gelişme alanlarındaki reformlar tamamlanacak. Yapısal dönüşüm paketleri hızla uygulamaya geçecek. Kesintisiz reformlar ekonomiyi dış şoklara karşı dayanıklı kılacak.
ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILACAK
Özel sektörün önünü açmak için her türlü destek verilecek. Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar liraya kadar bir kredi limiti verildi. Gerekirse bu da artırılacak. Küçük ve orta boy işletmeler güçlendirilecek. Kredi sağlanması konusundaki riskleri azaltacak finansal araçlar daha etkin hale getirilecek. Reel sektörü korumaya yönelik tedbirler sürecek.
KAMU YATIRIMLARI HIZLANACAK
Kamu yatırım harcamalarında ekonomiye kısa sürede kazandırılacak niteliktekilere öncelik verilecek. Yatırım politikasında demiryolu, liman, lojistik merkezi gibi alanlara özel önem verilecek.
KAMUNUN BORÇ YÜKÜ HAFİFLİYOR
Kamu borç yükümüz tarihi düşük seviyelerde. Mali piyasalarda ürün ve hizmet çeşitliliği ile derinliği artırılacak.
DIŞ TİCARET MORAL VERİYOR
Bu yıl ihracatın büyümeye yüzde 1.5 seviyesinde katkı verdiği görülecek. Orta Vadeli Program hedefindeki 153 milyar dolarlık hedef çok daha yukarı taşınacak.
CAZİBE MERKEZLERİNE BÜYÜK İLGİ
Proje bazlı teşvik sistemi ile yatırımların toplamı 20 milyar liranın üzerine çıktı. Cazibe merkezleri programı rekor ön yatırım talebiyle başladı. Burada yatırım yapana arsa, para olmak üzere birçok destek veriliyor. Doğu'da terörün halk üzerinde ve ekonomide yaşattığı sıkıntıları gidermeye yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürecek.
BÜTÇE YÜZLERİ GÜLDÜRECEK
Ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin bütçeye yansıması olumlu olacak. Mayıs ayı bütçe sonuçları 15 Haziran'da açıklanacak. Yapılandırma ile ilave 4 milyar gelir geldi. Bu da bütçe açığını aşağı çekecek önemli bir gelir kaynağı olacak.