Prof. Dr. Demiralp Moody's raporundaki belirsizliğe dikkat çekti: Ücret artışları hangi enflasyon beklentisine göre yapılacak?

Prof. Dr. Demiralp Moody's raporundaki belirsizliğe dikkat çekti: Ücret artışları hangi enflasyon beklentisine göre yapılacak?

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltme kararıyla gündeme gelirken, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, karar metnindeki bir ayrıntıya dikkat çekti. Demiralp, Moody's'in raporunda yer alan enflasyon beklentileri ve ücret ayarlamaları arasındaki ilişkiye vurgu yaparak, "Ücret artışları hangi beklentiye göre yapılacak?" sorusunu gündeme getirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün akşam yayınladığı raporla Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Bu gelişme, ekonomi çevrelerinde olumlu bir adım olarak değerlendirilse de, Moody's raporundaki bazı detaylar tartışmalara neden oldu. Özellikle ücret artışlarının hangi enflasyon beklentisine göre yapılacağı konusu gündeme oturdu.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Moody's raporunda belirsiz kalan noktaları dile getirdi. Demiralp, 2024 sonu için enflasyon beklentisinin yüzde 45'in altında, 2025 sonu için ise yüzde 30 olarak ifade edildiğini belirtti. Bu noktada herhangi bir sorun olmadığını, kendi hesaplamalarının da benzer sonuçlar verdiğini vurguladı.

Prof. Selva Demiralp: "Hem düşük enflasyon, hem ekonomiye yumuşak iniş zor..." - ParaanalizProf. Dr. Selva Demiralp

YÜZDE 30 MU, YÜZDE 14 MÜ?

Ancak, Moody's raporunda ücret ayarlamalarının beklenen enflasyona göre yapılması gerektiğinin altı çizildiğini belirten Demiralp, burada hangi enflasyon beklentisine göre hareket edileceği konusunun muğlak olduğunu ifade etti. Demiralp, "Ücret artışları Moody's'in tahmini olan yüzde 30 civarında mı, TCMB'nin beklentisi olan yüzde 14'e göre mi, yoksa hanehalkı beklentilerine göre mi yapılacak?" sorusunu gündeme getirdi.

Muhtemelen kastedilenin TCMB'nin enflasyon beklentisi olduğunu belirten Demiralp, "Eğer öyleyse Moody's, kendi inanmadığı TCMB enflasyon tahminine göre bir maaş düzenlemesi yapılmasını mı öneriyor? Bu durumda TCMB beklentilerinde yıl içinde yapılan yukarı yönlü revizyonlar ne olacak?" diye sordu. Demiralp, enflasyonu çıpalamak için enflasyon hedefine göre ücret artışı yapmanın teoride doğru olduğunu ancak bunun, ücretli kesimi mağdur etmemesi için verilen hedefin gerçekleşiyor olması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN