Muayene ücretlerine rekor zam geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanırken, gelen zamma eczacılar isyan ediyor…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hekim ve diş hekimi muayenesinde uygulanacak katkı payı tutarlarını belirleyen yeni düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, muayene ücretlerinde önemli bir artış yaşandı. Ücretler, devlet hastanelerinden özel hastanelere kadar farklı kurumlarda farklı oranlarda belirlendi.
2025’TE GEÇERLİ OLACAK YENİ DÜZENLEME
SGK tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, 15 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak ve 10 gün geriye dönük olarak uygulanacak katılım payı tutarları açıklandı. Buna göre:
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri: Sağlık ocağı ve sağlık merkezlerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak.
- İkinci Basamak Sağlık Hizmetleri: Devlet hastanelerinde, katılım payı 20 TL olarak belirlendi.
- Üçüncü Basamak Sağlık Hizmetleri: Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastaneleri gibi kurumlarda katılım payı 45 TL olacak.
- Özel Hastaneler: SGK muayene katılım payı 50 TL olarak belirlendi.
AİLE HEKİMİ SEVK EDERSE YÜZDE 50 İNDİRİM
Yeni düzenlemede dikkat çeken bir diğer önemli değişiklik ise, aile hekimi sevk ettiği hastalar için muayene ücretinde yüzde 50 indirim uygulanması. Aile hekimlerinin sevk ettiği hastaların gerçekleştirdiği muayenelerde, belirlenen katılım payı tutarı yarıya düşecek.
MUAYENE ÜCRETLERİNE YÜZDE 542 ZAM
Yeni düzenleme, özellikle şehir hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde muayene katkı paylarında yüzde 542 oranında bir artışa yol açtı. Önceki dönemde, devlet hastanelerinde 6 TL, şehir hastanelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL ve özel hastanelerde 15 TL katkı payı alınırken, bu oranlar yeni düzenlemeyle önemli ölçüde artmış oldu.
ECZACILAR MUAYENE ÜCRETİ TAHSİLİNDEN ŞİKAYETÇİ
TÜM Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS), yeni düzenleme ile artan katkı paylarının yanı sıra, muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsil edilmesinin eczacılar için ciddi bir sorun oluşturduğunu belirtti. Sendika Genel Başkanı Nurten Saydan, “Eczacılar olarak muayene ücreti konusunda zaten vatandaşla karşı karşıya kaldık. Şimdi artan ücretlerle ne olacağını bilemiyoruz” dedi.
Saydan, muayene ücretlerinin eczanelerde tahsil edilmesinin asla eczacıların görev alanına girmediğini vurguladı. “Bizlerin görevi ilaç ve danışmanlık hizmeti vermektir. Eczanelerimiz muayene ücretlerini tahsil yeri olamaz. Hastalar haklı olarak soruyor: ‘Beni sen mi muayene ettin, neden sen alıyorsun?’” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ECZACILAR VE HASTALAR KARŞI KARŞIYA GELİYOR
Saydan, eczacılara yüklenen bu görev nedeniyle hastalarla sıkça karşı karşıya geldiklerini dile getirdi. Eczacılar, hastaların muayene ücretlerinin doğru bir şekilde tahsil edilememesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Saydan, muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesinin sona ermesini ve bu angaryadan vazgeçilmesini talep etti.
Eczacılar, hastaların muayene katılım paylarını ve ilaç katılım paylarını, SGK'nın isteği doğrultusunda eczanelere ödediğini belirtiyor. Saydan, “Muayene katılım payını, ilaç katılım payı ücretlerini eczanelerimize SGK istediği için ödüyorlar. Bizler bu ücreti tahsil etmek istemiyoruz,” dedi. Eczacılar, bu uygulamanın sona ermesi gerektiğini ve sadece ilaç danışmanlığı hizmeti vermek istediklerini vurguladı.