Tartışmalı söylem ve politikalar ABD’de Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla başlarken, uzmanlar, yeni dönemde değişen güç dengesinin, AB'yi Türkiye'ye yakınlaştıracağını ifade etti.
Seçim kampanyası sürecinde Avrupa Birliği’ne (AB) ilişkin savunmadan ticarete birçok konuda endişe verici söylemlerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın AB - Türkiye ilişkilerinde ciddi değişikliklere sebep olacağı ifade ediliyor.
Fransız lider Macron’dan Avrupa ülkelerine ‘uyanış’ çağrısı: ABD’nin yarın ne yapacağı belli olmaz
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nden (EPC) Türkiye Uzmanı Amanda Paul, "Trump'ın başkanlığı, ABD'nin NATO'daki katılımının potansiyel olarak azaltılması veya ABD güçlerinin ittifakın doğu kanadından çekilmesi, aslında Türkiye ile Avrupa arasında daha fazla etkileşim için kapıyı açmalı" dedi.
‘İYİLEŞME GÖSTERGELERİ VAR’
Paul, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ağustos 2024'te gayri resmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na davet edilmesi gibi gelişmelerin ortaya koyduğu üzere, son dönemde bir ölçüde ilişkilerde iyileşme olduğuna dikkati çekti. Paul, şöyle devam etti:
"Türkiye, yalnızca Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali ve bunun Karadeniz'e etkileri nedeniyle değil, aynı zamanda Suriye'de, Orta Doğu'da, Güney Kafkasya'da, aklınıza gelebilecek her yerde olup bitenler nedeniyle de dünyanın önemli bir yerinde. Türkiye'nin buralarda bir ayağı var ve AB, Türkiye ile çalışmalı. Bu yüzden bazı küçük iyileşmeler olduğunu düşünüyorum."
Trump'ın başkanlık devrinden sonra AB ile temas kurulmadı
Paul, "AB kendisi için daha büyük bir rol arıyor ve Türkiye, Suriye'de sahada çok önemli bir aktör. Tabii ki Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında da öyle. Türkiye bir tür aracı rolü oynadı. Tarafsız bir rol" dedi.
Paul, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın geçen hafta yaptığı Ankara ziyareti, ondan birkaç gün önce AB Komisyonu üyesi Hadja Lahbib'in ve 2024'ün sonunda AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in ziyaretlerini hatırlatırken, Türkiye’nin iyi ilişkilerden somut sonuçlar elde etmesi gerektiğini söyledi.
‘TÜRKİYE İLE AB'NİN ÇIKARLARI AYNI’
AB'ye bağlı düşünce kuruluşu Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden (EUISS) Giuseppe Spatafora, "Dünya çapında var olan çok sayıda düşman göz önüne alındığında, muhtemelen Türkiye'yi AB'nin iyi tarafında tutmak en iyisi" ifadelerini kullandı.
Macron ve Scholz'dan 'Trump' açıklaması: Avrupa için bir imtihan olacak
Spatafora, AB-Türkiye ilişkilerinde belli başlı konularda mevcut sorunların sürdüğünü ancak ikili ilişkilerde koordineli çalışmayla potansiyel fırsatların da doğduğunu düşündüğünü belirterek "Açıkçası, AB ve Türkiye, muhtemelen Gazze'deki ateşkesin uygulanmasında ve Suriye'deki durumun istikrara kavuşturulmasında aynı çıkarlara sahip. Her iki taraf da Esad'ın düşüşünden memnun ve Suriye'nin tekrar kaosa sürüklenmesini istemiyorlar" dedi.