Fidan, Suriye'deki yeni yönetimden öncelikli beklentinin terör örgütlerine asla yer verilmemesi olduğunu ve siyasi egemenliğin tam olarak sağlanması gerektiğini söyledi. Silahlı grupların tek bir ordu çatısı altında toplanmasının modern devletin gereği olduğunu vurgulayan Fidan, "Silah taşımaya ve güç kullanmaya ancak tek bir meşru devlet organı yetkili olmalı." dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan merkezli Asharq News televizyonuna Suriye'deki yeni yönetime ilişkin değerlendirme yaptı. Ülkede 8 Aralık 2024'te Esad rejimi devrildikten sonra Heyet Tahrir el-Şam, yönetimi ele aldı. 13 yıllık iç savaş boyunca Esad'a karşı silahlı muhalefet yürüten örgüt, demokratik ve modern bir yönetim oluşturmak üzere hızlı bir dönüşüm süreci başlattı.
Yeni dönemde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Ürdün ve Irak gibi bölge ülkeleriyle bir araya gelerek istikrarı önceleyen bir politika üretmeye çalıştıklarını belirten Fidan, Suriye'deki yeni yönetimin sadece Türkiye'yle değil, bütün ülkelerle koordinasyon arayışı içinde olduğuna işaret etti.
Arap Birliği, Körfez ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer bölgesel ve küresel teşkilatlarla Suriye'nin yeniden kalkınması için neler yapılabileceğine odaklandıklarını dile getiren Fidan; ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımların bir kısmını kaldırdığını, AB'den de bunu umduklarını belirtti.
YENİ YÖNETİMDEN BEKLENTİLER
Suriye'deki yeni yönetimden beklentilerini anlatan Dışişleri Bakanı, "DEAŞ ve PKK başta olmak üzere terörizme asla yer verilmemesi, ülkedeki azınlıklara iyi muamele edilmesi, kapsayıcı bir hükümet kurulması ve ülkenin toprak bütünlüğünün, siyasi egemenliğinin tam olarak sağlanması üzerinde uluslararası toplum ve bölge ülkeleri olarak taleplerimizi Suriye yönetimine ilettik." dedi.
Şam'da kritik görüşme! MİT Başkanı Kalın ile Ahmed Şara bir arada
"SİLAHLI GRUPLAR ORDU ÇATISINDA TOPLANMALI"
Fidan, ülkedeki silahlı grupların artık tek bir ordu çatısı altında toplanması, silah taşımaya ve güç kullanmaya tek bir meşru devlet organının yetkili olması gereğini vurguladı, "Bütün modern devletlerde olması gereken budur. Farklı otoritelere bağlı birden fazla silahlı grubun olması iç savaşın zemini demektir, kabul edilebilir değildir." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'YE YAKIN GRUPLARA 'SİLAH BIRAKIN' DEDİ"
En yüksek sayıya Kuzeydeki silahlı grupların sahip olduğuna işaret eden Fidan, "80 binden fazla silahlı unsurun olduğu Türkiye'ye yakın gruplar var. Biz bunlara hiç düşünmeden dedik ki gidin milli orduya katılın, milli ordunun parçası olun ve ülkede bir düzensizlik çıkmasına izin vermeyin. Umarım güneydeki gruplarda, Suveyda ve Dera'da aynı şey olur." ifadelerini kullandı.
AB Dışişleri Bakanları, Suriye’ye yaptırımların hafifletilmesini görüşecek
"ÖNCE YPG SİLAH BIRAKACAK"
DEAŞ mahkumlarının hapishanelerde kalmasını, YPG'nin terör faaliyetinden vazgeçmesini sağlayacak ve Kürtlerin de hakkını koruyacak bir denkleme ihtiyaç olduğunu belirten Fidan, "Birincisi, YPG silahlarını bırakacak, Şam'daki yeni yönetim hemen hapishaneleri ve kampların yönetimini devralacak. Gerekirse Türkiye olarak biz ve diğer ülkeler bu konuda destek vermeye hazırız. Onun dışında da silahlı grupların artık silahlarını tasfiye etmesi ama oradaki diğer etnik grupların da kültürel haklarını kullanması gerekiyor. Bunun formülü çok basit." yorumunu yaptı.