Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci yarısını işaret etti: Enflasyonda ana eğilim geriledi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci yarısını işaret etti: Enflasyonda ana eğilim geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, JPMorgan yatırımcı toplantısında yaptığı sunumda, enflasyonda ana eğilimin gerilediğini belirterek, "Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüs var" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, JPMorgan yatırımcı toplantısında yaptığı sunumda Türkiye ekonomisi ve enflasyon üzerine açıklamalarda bulundu. Karahan, enflasyonda ana eğilimin gerilediğini vurgulayarak, "Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüs var" dedi.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI'

Toplantıda, Türk lirası kredilerin etkisiyle ticari kredi büyümesinin önemli ölçüde azaldığına dikkat çeken Karahan, sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini ve bu politikanın sürdürülebilir bir dezenflasyon sürecine yol açtığını belirtti. Ayrıca, yurt içi talebin normalleşme işaretleri gösterdiğini ve bu durumun ekonomik istikrar için olumlu bir gösterge olduğunu ifade etti.

TCMB'nin çeşitli araçlar kullanarak fazla likiditeyi aktif olarak sterilize ettiğini ve yurt içi swap piyasalarındaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini de vurgulayan Karahan, bu adımların ekonomik dengelerin korunmasına katkı sağladığını belirtti.

'CARİ İŞLEMLER DENGESİNDEKİ İYİLEŞME DEVAM EDİYOR'

Ekonomik göstergelerin Türkiye'de mali koşulların sıkı kalmaya devam ettiğine işaret ettiğini söyleyen Karahan, perakende kredi büyümesinin yavaşladığını, Türk lirası mevduatın hedeflerin üzerinde gerçekleştiğini ve döviz rezervlerinin hızla arttığını dile getirdi. Ayrıca, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini ve ülke risk priminin düştüğünü belirtti.

Son olarak, Karahan, haziran ayında yıllık enflasyonun 3,8 puan azalarak yüzde 71,6'ya gerilediğini ve bu sürecin dezenflasyon döneminin başlangıcı olarak değerlendirildiğini ifade etti. Hizmet enflasyonunun hala bir zorluk oluşturduğunu ancak çeşitli öncü göstergelerin kira enflasyonundaki yavaşlamaya işaret ettiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın cümlelerinin satırbaşları şöyle:

"TL kredilerin etkisiyle ticari kredi büyümesi önemli ölçüde azaldı. Türk lirası mevduatı yıl sonu hedefinin üzerinde gerçekleşti. Sürdürülebilir bir dezenflasyon döneminin eşiğindeyiz.

Yurt içi talep normalleşme işaretleri gösteriyor. Sıkı para politikası duruşu devam ediyor. Enflasyon göstergeleri ana eğilimin gerilediğine işaret ediyor. Çeşitli araçlar kullanarak fazla likiditeyi aktif olarak sterilize ediyoruz. Yurt içi swaplardaki düşüş parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdi.

Perakende kredi büyümesi yavaşladı. TL kredilerin etkisiyle ticari kredi büyümesi önemli ölçüde geriledi. Türk lirası mevduatın payı yılsonu hedefini aştı. Döviz rezervleri hızlı şekilde arttı. Yurt içi talep normalleşme işaretleri gösteriyor. Cari işlemler dengesinde iyileşme devam ediyor.

Haziran ayında yıllık enflasyon 3,8 puan azalarak yüzde 71,6'ya geriledi. Enflasyon göstergeleri temel eğilimin gerilediğine işaret ediyor. Hizmet enflasyonu bir zorluk. Çeşitli öncü göstergeler kira enflasyonundaki yavaşlamaya işaret ediyor. Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüs var. Haziran ayında dezenflasyon dönemi başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN