Merkez Bankası açıkladı: Reel sektörün döviz açığında rekor

Merkez Bankası açıkladı: Reel sektörün döviz açığında rekor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan son verilere göre, reel sektörün döviz açığı mayıs ayında 115 milyar 170 milyon dolara çıkarak rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlara göre, bu durum, Türk ekonomisinin dışa bağımlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan son verilere göre, reel sektörün döviz açığı mayıs ayında rekor kırdı. Önceki aya kıyasla finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları 4 milyar 1 milyon dolar azalırken, yükümlülükleri 10 milyar 498 milyon dolar arttı.

Dünya'nın haberine göre, söz konusu firmaların net döviz pozisyonu açığı ise 14 milyar 499 milyon dolar artarak 115 milyar 170 milyon dolara çıktı. Uzmanlara göre, bu durum, Türk ekonomisinin dışa bağımlılığını bir kez daha gözler önüne sererken, döviz kurundaki dalgalanmalara karşı sektörün ne kadar hassas olduğunu da ortaya koydu.

YURT DIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERDE ARTIŞ

Verilere göre, reel sektörün döviz varlıkları azalırken, yükümlülükleri önemli ölçüde arttı. Özellikle yurt dışından sağlanan kredilerdeki artış dikkat çekiyor. Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 460 milyon dolar, uzun vadeli olanlar 1 milyar 37 milyon dolar artış kaydetti.

Mayıs döneminde kısa vadeli varlıklar 139 milyar 260 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 101 milyar 949 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası 37 milyar 311 milyon dolar olurken, Nisan 2024 dönemine kıyasla 9 milyar 355 milyon dolar azaldı.

Bu dönemde kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı yüzde 36 düzeyinde gerçekleşti.

Uzmanlara göre, bu durum, sektörün yatırım ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmek için dış finansmana daha fazla ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yurt içi bankalardaki mevduatların azalması da dikkat çeken bir diğer gelişme. Reel sektörün döviz açığındaki artış, Türk ekonomisi için önemli bir risk teşkil ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN