Konkordato krizi büyüyor: Ana pazarda işlem gören şirketlerde bir ilk

Konkordato krizi büyüyor: Ana pazarda işlem gören şirketlerde bir ilk

Türkiye'de özellikle son bir yılda oluşan konkordato dalgası milyonlarca kişiyi ilgilendiren borsaya da sıçradı. Ana pazarda işlem gören Mega Polietilen, konkordato başvurusunda bulunan ilk şirket oldu. Son bir yılda konkordato başvuruları yüzde 55 artarken, 2024’ün ilk 7 ayında geçici mühlet kararı verilen konkordato sayısı, 2023’ün tamamını yüzde 52 oranında aştı.

Son dönemde Türkiye ekonomisini derinden etkileyen konkordato dalgası, Borsa İstanbul’a da sıçradı. İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket olan Mega Polietilen, geçtiğimiz hafta konkordato ilan ederek piyasaları sarstı.

KONKORDATO BAŞVURUSU VE MAHKEME KARARI

Mega Polietilen, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, alacaklılar tarafından başlatılacak olası haciz işlemleri nedeniyle üretim faaliyetlerinin aksamaması adına konkordato başvurusunda bulunduğunu duyurdu. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bu başvuru üzerine şirkete 3 aylık geçici konkordato süresi tanıdı. Bu süreçte Mega Polietilen, alacaklılarıyla borçlarının yeniden yapılandırılması için görüşmelere devam edecek. Şirket ayrıca, sermaye artırımı sürecinin sürdüğünü ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunduğunu belirtti.

AĞUSTOSTAKİ DÜŞÜŞ HIZ GÖSTERDİ

Dünya'da yer alan habere göre; Mega Polietilen’in hisseleri, 9 Mayıs 2024 tarihinde 10,84 TL ile tarihi zirveyi görmüş, ancak ağustos ayına kadar kademeli olarak gerilemiştir. Ağustos ayında ise düşüş hızlanmış ve 2 Ağustos ile 19 Ağustos arasında yüzde 38 değer kaybederek 4,67 TL’ye kadar düşmüştür. Şirket, konkordato başvurusunun ardından hakim ortak Eda Özhan’ın 16 Mayıs’ta SPK’ya hisse satışı için yaptığı başvurunun reddedildiğini de açıkladı.

Son çeyrekteki bilançoya göre Mega Polietilen’in 2,3 milyar TL düzeyinde alacağı bulunmaktadır. Uzmanlar, bu durumun şirketin alacaklarını uzun vadeye yayması ve tahsilatta zorlanmasından kaynaklandığını belirtmektedir. Yüksek faiz ortamında nakit akışını yönetmekte zorlanan şirketin, son yıllarda sürekli sermaye artırımı yoluyla finansman arayışında olduğu görülmektedir.

SEKTÖRDE ARTAN KONKORDATO BAŞVURULARI

Mega Polietilen konkordato başvurusunda bulunan tek şirket değil. 2024 yılının ilk yedi ayında Türkiye genelinde konkordato başvurusunda bulunan şirketlerin sayısı 788’e ulaşarak 2023 yılını geride bıraktı. 2023 yılı boyunca bu sayı 519 olarak kaydedilmişti. En yüksek konkordato başvurusu ise inşaat sektöründen geldi. İlk yedi ayda 398 inşaat şirketi konkordato başvurusunda bulundu. Bu sektörü tekstil, akaryakıt ve giyim izledi.

BANKALARIN KREDİ VERME KONUSUNDAKİ ÇEKİNCELERİ

Konkordato uzmanı Avukat Hamdi Say, bankaların kredi verme konusunda teminat olarak gösterilen gayrimenkulleri bile kabul etmediğini belirtti. Say, "Kredi maliyetlerinin yüksek olması ve finansmana erişim zorlukları nedeniyle piyasa tıkanmış durumda" diyerek, özellikle sonbaharda iflasların artacağını öngördü.

MEGA POLİETİLEN’İN GELECEĞİ

Mega Polietilen’in konkordato başvurusunda, şirketin konkordato sürecini başarıyla tamamlaması halinde alacaklılarına borçlarının tamamını faizle birlikte ödeme kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Ancak iflas durumunda borçların sadece yüzde 67’sinin karşılanabileceği vurgulandı. Şirkete 3 aylık geçici süre verilerek bir komiser heyeti atandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN