Özellikle büyükşehirde yaşayanlar gün içinde çok fazla hava kirliliğine ve kanserojen maddeye maruz kalıyor. Özellikle arabası olanlar farkında olmadan koltuklardan zehirleniyor. Peki nasıl? İşte, araba koltuklarının yaydığı o büyük tehlike…
Yakın geçmişte Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, ABD’de 30’a yakın eyalette 2015’ten bu yana üretilen 101 elektrikli, gazlı ve hibrit otomobil modelinin içinde alev geciktirici madde kullanıldı.
ALEV GECİKTİRİCİ MADDE NE OLUYOR?
Alev geciktiriciler; klor, sinerji, azot, antimon, bromür, bor ve alüminyumun karışımıdır. Araç içindeki havayı inceleyen araştırmada herhangi bir yangın durumunda alevlerin yayılması engellemesi amaçlanan otomobil koltuklarında alev geciktiricilerin olduğu gözlemlendi.
Yaz ve kış aylarında incelenen otomobillerde, sıcaklığın hava kalitesi üzerinde etkili olduğu da görüldü. Daha sıcak havaların kimyasalların daha fazla gaz çıkışıyla bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu yaz aylarında alev geciktirici maddelere daha yoğun bir şekilde maruz kalındığı anlamına geliyor.
Duke Üniversitesi Bilim İnsanlarından Rebecca Hoehn, "Ortalama bir sürücünün her gün arabada yaklaşık bir saat geçirdiği göz önüne alındığında, bu önemli bir halk sağlığı sorunudur" dedi.
Bu maddelere maruz kalmayı istemeyenler mümkün olduğu kadar pencereleri açık tutarak seyahat etmeye dikkat etmeli. Aynı zamanda araçları gölgelik alana park etmek de önemli. Fakat temelde bu maddeden tamamen uzak kalmak şuan için çok mümkün değil.