Kamu bankalarının ardından özel ve yabancı bankalar da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 3’ün altına çekmeye başladı. Ziraat Bankası’nın faiz oranını yüzde 2,79’a indirmesiyle, bazı özel bankalar da faiz oranlarını yüzde 2,84’e kadar düşürdü. Böylece, yüzde 4,5 faiz oranı yerine yeni oranlarla 1 milyon liralık kredinin aylık taksiti 45,3 bin liradan 29 bin 400 liraya indi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaklaşık bir buçuk ay önce bireysel ve konut kredilerine uygulanan ek risk ağırlığını kaldırmasıyla konut kredi faizlerinde beklenen düşüş gerçekleşti. Ziraat Bankası’nın başı çektiği indirim dalgasıyla konut kredilerinde ilk evini alacaklar için faiz oranları yüzde 3’ün altına indi. Ziraat Bankası, 5-10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 3,09’dan yüzde 2,79’a düşürdü. Ardından sektördeki özel ve yabancı bankalardan da faiz indirimleri gelerek, konut kredisi faiz oranları yüzde 2,79-6,99 bandına geriledi. Özellikle ilk evim paketinde faiz oranları yüzde 2,84-2,99 seviyelerine kadar çekildi. Bu gelişmeyle birlikte konut piyasasında yeniden hareketlilik yaşanıyor.
ARTIK AYLIK 29 BİN 421 TL TAKSİT
Faizlerdeki düşüşle birlikte kredi taksitleri de önemli ölçüde azaldı. Daha önce yüzde 4,5 oranıyla 1 milyon liralık bir kredi için 120 ay vadede aylık ödemeler 45 bin 300 TL’ye ulaşırken, yüzde 2,84 oranıyla aynı tutarda kredi kullananlar artık aylık 29 bin 421 TL taksit ödüyor. Bu da taksitlerde yaklaşık 16 bin TL’lik bir indirim anlamına geliyor. Ayrıca, toplam geri ödeme miktarı da faiz oranlarının yüzde 4,5-5,5 olduğu dönemlere kıyasla yaklaşık 2 milyon liraya yakın düşüş gösterdi.
Faiz oranlarının gevşetilmesi, konut kredisi talebini hızlandırarak resmi rakamlara da yansıdı. BDDK verilerine göre, 20 Eylül haftasında 462,7 milyar TL olan konut kredisi miktarı, 1 Kasım itibarıyla 481,5 milyar TL’ye yükseldi. Bu, altı haftalık süreçte konut kredisi hacminin 18,8 milyar TL arttığını gösteriyor.
KONUT PİYASASINDA DÖNÜŞÜM: İPOTEKLİ SATIŞLAR GERİLİYOR
Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; TÜİK verilerine göre, ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı giderek düşüyor. 2013’te yüzde 40 seviyelerinde olan ipotekli satışların payı, bu yıl Eylül ayında yüzde 11,2’ye geriledi. Yüksek faiz oranları ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, alıcıları peşin veya senetli satışlara yönlendirdi. İpotekli satışların azalan payı, sektörün giderek daha fazla firma bünyesinde kredi seçenekleriyle tüketiciye ulaştığını gösteriyor. Bu da, nakit satışların payının neredeyse yüzde 90 seviyelerine yükselmesine neden oldu.
KONUT KREDİSİ TALEBİNİN LİDERİ KAMU BANKALARI
Konut kredisi taleplerinin büyük kısmı kamu bankaları tarafından karşılandı. Toplamda 255,61 milyar TL konut kredisi kamu bankalarınca, 88,4 milyar TL yabancı, 134,6 milyar TL ise yerli özel bankalarca sağlandı. Yıllık faizlerin yüzde 45’i gördüğü Nisan ayında kredilerde duraklama yaşansa da, BDDK düzenlemeleri ve faiz indirimleriyle yeniden bir canlanma gözleniyor.