İstanbul’da mutfak yangını sürüyor. Megakentin enflasyonu 44’üncü ayda da yükseliş trendini sürdürürken, yıllık bazda yüzde 78,6 artış görüldü. İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,83 toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,38 oranında yükseldi.
Türkiye’de enflasyon tüm hızıyla artmaya devam ederken, öncü veri olarak kabul edilen İstanbul enflasyonu İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, şubatta yine artış kaydetti. İstanbul’da tüketici fiyatları (Ücretliler Geçinme İndeksi), yıllık bazda yüzde 78,62 arttı. Aylık artış ise yüzde 3,83 olarak gerçekleşti. Böylece aylık enflasyondaki artış serisi 44’üncü aya taşındı.
Şubat’ta İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,83, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 2,38 oranında artış gösterdi.
Şubat 2022’de yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 78,62, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 78,69 olarak gerçekleşti.
Şubat’ta perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 8,01, gıda harcamalarında yüzde 5,37, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 4,61, ev eşyası harcamalarında yüzde 4,53, konut harcamalarında yüzde 0,92, diğer harcamalar grubunda yüzde 0,82, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,45 ve giyim harcamalarında ise yüzde 0,09 artış görüldü.
İstanbul’un enflasyonu, ocakta yüzde 79,68 seviyesindeydi. Endeks, baz etkisiyle kasımda zirveyi gördüğü yüzde 105 seviyesinden 2 ayda yüzde 79’a kadar gerilemişti.
41 ÜRÜNÜN 31’İNDE FİYATLAR ARTTI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubatta üretici ile market arasında en fazla fiyat farkının yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü, markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda ise fiyat azalışı olduğunu bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti: “Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı. Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu. Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.”