İmza parası 100 milyon doları aşan Starbucks’ın yeni yöneticisiyle bu soru tekrar gündemde: CEO’lar neden çok fazla kazanıyor?

İmza parası 100 milyon doları aşan Starbucks’ın yeni yöneticisiyle bu soru tekrar gündemde: CEO’lar neden çok fazla kazanıyor?

Dünyanın en büyük şirketlerinden Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol’a verilen 100 milyon doları aşan haklardan her gün işine özel jetle gidip gelecek olması gündemdeki yerini korurken, CEO’ların neden bu kadar yüksek maaşlar aldığına ilişkin tartışma tekrar alevlendi.

Starbucks’ın yeni CEO’su Brian Niccol’a temel maaş olarak yılda 1.6 milyon dolar verilecek olması, şirketin performansına bağlı olarak maaşının iki katından dört katına kadar değişen ikramiye hakkının sunulması ve ‘imza parası’ olarak 100 milyon doları aşan ödeme yapılacak olması ara ara gündeme gelen o tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Ortalama bir çalışanın 20 katı olan CEO maaşları için 1980’ler dönüm noktası oldu. CEO maaşlarındaki artış, ‘paydaş kapitalizmi’ne geçişle başladı. Şirketler yönetici maaşlarını hisse senedi performansına bağlamaya başladıkça, CEO'lar hisse senedi fiyatlarını yükseltmek için daha sıkı çalışmaya başladı.

‘STAR CEO’ FENOMENİ

CEO maaşlarındaki artışa katkıda bulunan bir diğer faktör de ‘star CEO’ fenomeninin ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. 1980'lerde ve 1990'larda, General Electric'ten Jack Welch ve otomotiv şirketi Chrysler'den Lee Iacocca gibi yüksek profilli liderler herkesin bildiği isimler haline geldi. Başarı hikayeleri ve karizmatik kişilikleri, CEO'nun rolünü bir süper starlığa yükseltti. Bu durum, yöneticilerin maaşında ciddi bir yükselişle sonuçlandı.

REKABETLE GELEN ‘TEKLİF SAVAŞLARI’

İş dünyası giderek daha rekabetçi hale geldikçe, şirketler organizasyonlarını yönetecek en iyi yetenekleri çekmenin önemini fark etti. Olağanüstü CEO'lara talep arttı ve bu da yoğun rekabete ve en iyi yöneticiler için teklif savaşlarına yol açtı. Yetenek için verilen bu amansız mücadele, şirketlerin en çok aranan liderlerin hizmetlerini güvence altına almak için prim ödemeye istekli olmasıyla CEO maaşlarını artırdı.

O ÖLÇÜTLER DEVREDE

Öte yandan, günümüzde, Industry Leaders Magazine’de yer alan makaleye göre; şirket performansı, sektör alışkanlıkları ve muadil ölçütlerle karşılaştırmalar, görevin karmaşıklığı ve kapsamı ve arz ve talep dinamikleri CEO maaşlarının ana dinamikleri olarak kabul ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN