İhracatın ithalatı karşılama oranı 6,3 puan azaldı: Üretimden kaçış arttı

İhracatın ithalatı karşılama oranı 6,3 puan azaldı: Üretimden kaçış arttı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024 Aralık ayında yıllık ihracat yüzde 2,2 arttı, ithalattaki yükseliş ise yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 6,3 puan azalarak yüzde 72,7'ye geriledi.

Ticaret Bakanlığı, 2024 Aralık ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre geçen yılın aynı dönemine göre İhracat, yüzde 2,2 oranında artarak 23 milyar 463 milyon dolar oldu. İthalat yüzde 11,1 oranında artarak 32 milyar 287 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu veriler ışığında dış ticaret hacmi yüzde 7,2 oranında artarak 55 milyar 750 milyon dolara yükseldi.

OCAK-ARALIK DÖNEMİNDE DIŞ TİCARET HACMİ 606 MİLYAR DOLAR

2024 yılı Ocak-Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre İhracat, yüzde 2,5 oranında artarak 261 milyar 925 milyon dolar; İthalat, yüzde 4,9 oranında azalarak 344 milyar 85 milyon dolar olarak kaydedildi.

Dış ticaret hacmi ise yüzde 1,9 oranında azalarak 606 milyar 10 milyon dolar oldu.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 72,7

2024 Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatın ithalatı karşılama oranı 6,3 puan azalarak yüzde 72,7 olarak gerçekleşti.

Enerji verileri hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,6 puan azalarak yüzde 87'ye geriledi. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise ihracatın ithalatı karşılama oranı 7,8 puan azalarak yüzde 92,9 oldu.

HAM MADDE İHRACATI YÜZDE 1 ARTTI

Aralık ayında Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre en çok ihracat yüzde 1 artışla 11 milyar 107 milyon dolar olarak “Ham madde (Ara malları)” grubunda yapıldı. Bu grubu sırasıyla yüzde 1 artış ve 8 milyar 398 milyon dolarla “Tüketim Malları”; yüzde 3,7 artış ve 3 milyar 493 milyon dolarla “Yatırım (Sermaye) Malları” takip etti.

En çok ithalat ise yüzde 11,8 artış ve 22 milyar 166 milyon dolarla “Ham madde (Ara malları)” grubunda yapıldı. Bu grubu sırasıyla yüzde 27,1 artış ve 5 milyar 425 milyon dolarla "Tüketim Malları”; yüzde 6,2 azalış ve 4 milyar 630 milyon dolarla "Yatırım (Sermaye)Malları” takip etti.

'TÜRKİYE ÜRETMİYOR'

Bakan Bolat, "İhracatta son 12 ayın 7'sinde rekoru kırdık." demişti. Muhalefet ise Bakan'ın ifadelerine tepki göstermiş, Türkiye'nin üretmeden tüketen bir konuma geldiğini savunmuştu.

CHP'li Özgür Karabat dün yaptığı açıklamada, sanayinin ucuz, katma değersiz üretime mahkum olduğunu öne sürmüş; hazır giyim, deri, ayakkabı, hırdavat, mutfak ürünleri gibi imalatçı sektörlerde önemli sıkıntılar yaşandığının altını çizmişti.

Karabat ayrıca yıllardır önemli bir sanayi yatırımı gelmediğini öne sürerek Türkiye’den çok sayıda fabrikanın Mısır, Romanya, Fas gibi çevre ülkelere taşındığını söylemişti.

ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA

Cumhuriyet'te yer alan bir haberde ise Ekonomist Prof. Dr. Evren Bolgün'ün değerlendirmesine yer verildi. Bolgün, “Türkiye’deki üreticiler maliyet-fiyat ayarlamasını tutturamadığı için son 2-3 yıldır zor durumda. Üretimin Mısır ve çevre ülkelere kaymaya başlamasıyla beraber Türkiye’de üretim istenilen miktarda ve fiyatta oluşmamaya başladı. Bu nedenle yurt dışı daha ucuza geldiği için üretimi oradan sağlıyorlar.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN