Dünya'da otomotiv sektöründe, elektriğe yapılan geçiş her geçen gün artıyor. Son yapılan analizlerde dünyadaki elektrikli otomobil satışlarının Kasım ayında yeni bir rekora imza attığı açıklandı. Yapılan satışların yüzde 70'i EV'leri (elektrikli) oluştururken geri kalan yüzde 30'u ise PHEV (fişe takılabilir hibrit) araçlar tamamladı. Avrupa'da düşen satışları ise ABD ve Çin tamamladı...
BARAN BEKİ | KARAR
Elektrikliye geçişin her geçen gün daha da hızlandığı ve durmak bilmeden yeni otomobillerin çıkarıldığı 2023 yılında, elektrikli otomobil satışları yeni bir rekor kırdı. Elektrikli otomobil çılgınlığı ve Çin'in bu alandaki başarıları nedeniyle, yıl sonuna doğru markalar agresif stratejilerini yeniden gözden geçirdi. Elektrikliye geçişi destekleyen ülkeler ise Çin'in egemenliğine son vermek adına yeni adımlar attı.
2 milyon kilometre yapmıştı! Elektrikli otomobil kullanıcılarına altın değerinde tavsiyeler...
Reuters'ta yer alan bir habere göre, elektrikli otomobiller hakkında pazar analizleri yapan Rho Motion adlı şirket, 2023 Kasım ayında dünyadaki EV satışların yüzde 20 artarak 1.4 milyon adete ulaştığını ve yeni bir rekor kırdığını söyledi. Konu hakkında Reuters'a konuşan Rho Motion yöneticisi Charles Lester, "Piyasadaki pek çok olumsuzluğa rağmen satışlar artmaya devam etti ve satışların Aralık ayında da güçlü kalmasını bekliyoruz." dedi.
ÇİN VE ABD'DE ARTIŞ, AVRUPA'DA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Rho Motion'a göre yapılan bu satışların yüzde 70'i BEV'leri oluştururken (Bataryalı Elektrikli Otomobil) geriye kalan yüzde 30'luk dilimi PHEV (fişe takılabilir hibrit) modeller paylaştı. 2023 yılının yükselen yıldızı Çin'in EV satışlarında geçen yıla göre yüzde 25 artış yaşanırken ABD ve Kanada yüzde 43, Avrupa'da ise yüzde 3 düşüş yaşandı. Böylelikle, yüzde 20 artış sağlanan küresel satışlarda ABD, Çin ve Kanada'nın destekleriyle Avrupa'nın düşüşü ve daha fazlası telafi edildi.
UCUZ ARAÇLARDA ÇİN RAKİPSİZ
Yapılan tahminlere göre Avrupa'da yaşanan bu düşüşe Alman hükümetinin Çinli üreticiler ile mücadele etmek adına azalttığı ve kısıtladığı teşvik indirimi sebep oldu. Özellikle ucuz elektrikli otomobiller konusunda Çin dünyada rakipsiz ve ardı ardına tanıtılan yeni otomobiller de giderek, daha doğmadan, Çinlilere yenilmeye başladı.
Çin'in egemenliğini bitirmek adına ABD, Almanya ve son dönemlerde Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke, Çinli üreticilerin düşük maliyetlerinden doğan bu başarıyla rekabet edebilmek adına çeşitli kısıtlamalar getirerek önlem aldı.
Çin'in yükselişi ABD'yi harekete geçirdi! Batarya savaşları giderek kızışıyor...
MARKALAR GERİ ADIM ATMAYA BAŞLADI
Öte yandan, 2023 yılında yaşanan bu EV çılgınlığı ise gerçeklik tarafından sert bir darbe aldı. Konuyla ilgili veya alakasız olan birçok şirket bu çılgınlıktan pay almak istedi, bu yüzden geleneksel bir otomobil üretmek veya bir EV teknolojisi hakkında hiçbir tecrübesi olmayan her şirket, agresif stratejilerle bu pazara girmek istedi. Kendini kanıtlamış markaların da bu stratejileri denemeye çalışmasıyla, 2023 yılının sonuna doğru markalar, pazarın henüz bu stratejilere hazır olmadığının farkına vardı.
Yolda kalmak istemiyorsanız bu araçları almayın! En çok bozulan elektrikli araçlar açıklandı...
2023 yılı için Tesla gibi köklü ve Rivian gibi bu işe yeni girişen markalar, gerçekliğin verdiği etkiyle yapmış oldukları agresif yatırımları ve stratejileri yıl bitmeden geri çekmeye başladı. Her geçen gün EV'ler için artan tüketici talepleri, EV üretimi ve geleneksel araçlardan yapılan bu değişimin yeteri kadar hızlı olmaması, EV'lerin yüksek üretim maliyetleri nedeniyle orta gelirli kişiler tarafından alınamaması gibi birçok sebep, milyar dolarlık bu pazarda birçok iniş çıkışa neden oldu.
Bu iniş çıkışların maliyetler düşene ve bu değişim hızlanana kadar, yaklaşık 3-4 yıl daha devam etmesi bekleniyor. Üzerine de Çinlilerin kapıyı tekmeleyerek düşük maliyetler ile kullanıcıları cezbetmesi, markaları geri adım atmaya zorladı.
'SATIŞLAR ARTMALI'
Yapılan kısıtlamalar/yardımlar ve 2025 emisyonları hakkında da yorum yapan Lester, Çinlilerle rekabet etmekte zorlanan Avrupalı üreticilerin önünü açmanın işe yaramasını ve satışların güçlü kalmasını umuyor çünkü 2025 yılında üreticilerin yakalaması gereken bir emisyon hedefi bulunuyor.
Ayrıca, Fransa gibi ülkelerin yaptığı, belli modelleri hedef alan yardımlar sayesinde, Renault'un Çin'de üretilen Dacia Spring gibi modelleriyle yerli üreticilerin Avrupa pazarında, henüz yeni satışa çıkan BYD gibi Çinlilere rekabet edebilmesi bekleniyor.