Elektrikli arabaları herkes alabilecek! Çin’in ucuz araçlarına rakip çıktı! Elektrikli araçlarda indirimin indirimi geliyor! Avrupalı üreticiler daha fazla dayanamadı! Birçok marka onunr arayışına girdi...
Avrupalı otomobil üreticileri, Çin'in ölçek ekonomisi ve hammadde avantajlarıyla ürettiği uygun fiyatlı elektrikli araçlar karşısında rekabet edebilmek için maliyetleri düşürme stratejilerini hızlandırıyor. Çinli üreticilerin uygun fiyatlı elektrikli araçlardaki yükselişi, Avrupalı rakipleri üzerindeki baskıyı artırırken, sektör yetkilileri uygun fiyatlı araçların rekabet avantajı sağlayabileceğini vurguladı.
MALİYETLERİ AZALTMA PLANLARI YAPILIYOR
Renault, fosil yakıtlı modellerle fiyat eşitliğine ulaşmak amacıyla elektrikli araç maliyetlerini %40 azaltma planları açıklarken, Stellantis Çinli CATL ile işbirliği yaparak daha ucuz LFP bataryaları üreteceğini duyurdu. Volkswagen ve Tesla'nın 25.000 euroluk elektrikli araçlar geliştirmesi de sektördeki gelişmeleri göstergesi.
OneD Battery Sciences'ın CEO'su Vincent Pluvinage, Avrupalı otomobil üreticileriyle yapılan görüşmelerde sıkça duyulan bir cümleyi vurgulayarak: "Maliyetleri düşürmek, şu anda öncelikli bir hale geldi." dedi. Pluvinage, şirketin geliştirdiği grafit elektrikli araç bataryası anot malzemesine eklenen silikon nanoteller sayesinde, 100 kilovat saatlik (kWh) bir elektrikli araç bataryası için grafit kullanımına kıyasla %50'ye varan bir tasarruf sağladıklarını belirtti. Bu teknoloji, aynı menzil için batarya ağırlığında %20'lik bir tasarrufu da mümkün kılıyor. Bu arada, OneD'nin yatırımcısı ve müşterisi konumunda olan General Motors, bu teknolojinin önemini kavramış durumda.
AVRUPALI OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNDEN DÜŞÜK MALİYETLİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TEPKİ
Elektrikli araç maliyetlerini düşürmeye yönelik çabalar sadece start-up'lara özgü değil. Çip üreticisi NXP, elektrikli araçlardaki elektronik kontrol ünitelerinin sayısını azaltmak için otomobil üreticileriyle işbirliği yaparak 200 ila 300 arasındaki bu mini bilgisayarların miktarını azaltmayı hedefliyor. Siemens ise pahalı elektrikli araç geliştirme süresini yarıya indirmek amacıyla "dijital ikiz" adını verdikleri yazılım simülasyonunu geliştirmekte.
Bu girişimlere rağmen, Avrupalı otomobil üreticileri, Çin'den gelen düşük maliyetli elektrikli araçlara karşı bir tepki gösteriyor. Örneğin, BYD'nin Dolphin hatchback modeli İngiltere'de 33.000 dolardan başlayarak sunuluyor ve VW ID.3 hatchback'in başlangıç fiyatının yaklaşık %30 altında bulunuyor.
ABD'DE ELEKTRİKLİ ARAÇ SEKTÖRÜ
ABD'de ise durum biraz daha olumlu görünüyor. Ancak Enflasyon Azaltma Yasası'nın sağladığı sübvansiyonlarla desteklenen ABD'li otomobil üreticileri, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara karşı korunmalarını sürdürerek elde daha güçlü bir konumda bulunuyorlar. Örneğin General Motors (GM), planlanandan iki yıl önce 2025 yılında piyasaya sürülecek olan yenilenmiş Bolt EV için daha ucuz LFP pillerle donatılmış bir pil paketi geliştirerek milyarlarca dolar tasarruf ettiğini duyurdu. Ford ise batarya ve invertör gibi önemli parçaların "iç tedarikinde" %50'lik bir artışla maliyetleri kısmen azaltmayı planlıyor.
Tüm bu girişimlerin yanı sıra, ABD, Avrupa ve dünya genelindeki otomotiv sektörleri, üretim ve batarya maliyetlerini düşürmeye odaklanmış durumda. Bazı firmalar, LFP batarya paketleri kullanarak maliyetleri yarı yarıya düşürdüklerini ifade ederken, diğerleri ise elektrikli araçlarda kullanılan nadir metallerin yerine alternatif malzemeler arayışına yönelmiş durumda. Üretim maliyetlerinin düşmesinin ardından elektrikli araçların fiyatlarında indirim bekleniyor.