Bu yıl rekolte az fiyatı ise çok! 4 aylık aralıksız hasat: Dalında 17 liradan satılıyor

Bu yıl rekolte az fiyatı ise çok! 4 aylık aralıksız hasat: Dalında 17 liradan satılıyor

Kış mevsiminin en önemli ürününde bu yıl hasat az olduğu için fiyatlar cep yakıyor. Dört aydır yapılan hasadın ardından ürünler dalından 17-18 liraya satılıyor. İşte detaylar…

Adana'da bu yıl mandalina hasadı devam ederken, rekolte geçen yıla göre %70 azaldı. Aşırı sıcak hava koşulları nedeniyle narenciye üretiminde büyük bir düşüş yaşanırken, mandalinanın fiyatı ise dalında 17-18 lira arasında değişiyor. Tarım üreticileri, iklim değişikliği ve yüksek girdi maliyetlerine rağmen, narenciye fiyatlarındaki artışı yeterli bulmuyor.

yeni-proje-41.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE REKOLTE DÜŞTÜ

Adana'nın önemli tarım merkezlerinden biri olan Yüreğir ilçesinde mandalina hasadı, Ekim ayında başladı ve şu anda devam ediyor. Ancak, geçtiğimiz yıl 1 milyon ton olan mandalina rekoltesi, bu yıl iklim değişikliği nedeniyle ciddi bir azalma gösterdi. Sıcak hava dalgalarının etkisiyle rekolte 500 bin tona kadar düştü. Yüksek sıcaklıklar, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında narenciye ürünlerinin gelişimini olumsuz yönde etkiledi.

yeni-proje-40.jpg

MANDALİNA FİYATI DALINDA 17-18 LİRADA

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mandalina fiyatlarının şu anda 17-18 lira arasında seyrettiğini belirtse de, üreticilerin girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı para kazanamadıklarını ifade etti. Bahçeye giren işçiler, mandalinayı elle toplayarak tırlara yüklüyor ve iç pazara gönderiyor. Dış pazara, özellikle Rusya, Avrupa ve Orta Asya ülkelerine gönderilen mandalinanın, bahçede bu fiyattan alıcı bulması, üreticiler için bir yandan sevindirici olsa da, yüksek maliyetler bu karı büyük ölçüde erozyona uğratıyor.

yeni-proje-39.jpg

REKOLTE DÜŞÜK, FİYATLAR ARTIYOR

Geçen yıl 1 milyon ton mandalina verimi elde edilirken, bu yıl dönüm başına ortalama 2 ton rekolte alınabiliyor. İklim koşulları ve aşırı sıcakların etkisiyle, bu yıl mandalina üretiminde büyük bir düşüş yaşandı. Ancak, bu düşüş fiyatların artmasına neden oldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, ilerleyen günlerde meyve miktarının azalmasıyla birlikte fiyatların daha da yükselebileceğini vurguladı.

yeni-proje-38.jpg

GİRİM MALİYETLERİ YÜKSEK, PAZARDA ZORLUK VAR

Adana'da narenciye üreticileri, artan girdi maliyetleri ve düşük verimle mücadele ediyor. Girdi fiyatlarının yüksekliği, üreticilerin maliyetlerini artırırken, ürünün kilogram fiyatı 15 liraya kadar çıkabiliyor. Diğer narenciye üreticisi ülkeler, örneğin Mısır, İspanya ve Fas, kilogram başına 10 lira gibi daha düşük fiyatlarla ürün ihraç ederken, Türk üreticileri pazarda zorlanıyor.

yeni-proje-37.jpg

SÜREKLİ HASAT, FİYATLARI ETKİLİYOR

Adana'da 9 ay süren bir narenciye hasadı dönemi bulunuyor. Ancak, sıcak hava koşulları nedeniyle bu yıl narenciye ürünlerinin verimi düşük. Özellikle erkenci çeşitlerin hasatları devam ederken, ürün sayısının azalması ile birlikte fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor. Çiftçiler, hasat döneminin uzunluğuna rağmen, düşük verimle karşı karşıya kalmış durumda.

yeni-proje-36.jpg

İHRACATTA ZORLUKLAR

Mandalina ve diğer narenciye ürünleri, Türkiye'nin başlıca ihraç ürünlerinden birini oluşturuyor. Adana'dan, Rusya, Avrupa, Irak ve Orta Asya'ya gönderilen narenciye ürünlerinin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle satışı zorlaşıyor. Üreticiler, düşük verim ve yüksek maliyetler nedeniyle, iç ve dış pazarda yeterli gelir elde edemediklerini belirtiyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN