Mülakat değerlendirmelerinde yaşanan mağduriyet sonucunda hak arayışını sürdüren öğretmenler, Ankara’da bir kez daha sesini yükseltti. Ek yerleştirme talep eden mağdurlar “TBMM’de görüşülecek torba yasaya atama düzenlemesi eklenmeli. Sınavda dereceler elde ettik ama sistem bizi intiharın eşiğine getirdi. Bir an önce mesleğimize kavuşmak istiyoruz” çağrısı yaptı.
MERVE ŞİŞMAN
Seçim zamanında verilen ‘Sözlü mülakatı kaldıracağız’ vaadi lafta kaldı. Kamuda görev yapacak öğretmenlerin önce derece yaparak kontenjana girmesi sonra da komisyonlardaki adaletsizlik sebebiyle atanamaması toplum vicdanını yaraladı. Ehliyet ve liyakat ölçüleri devreden çıkarken önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) getirildi. Üniversite mezunları artık AGS ve alan bilgisi sınavından alınan puanlarla değerlendirilip Millî Eğitim Akademisi’nde tedrisattan geçecek.
“SESİMİZİ DUYUN”:
Son kez düzenlenen mülakatta KPSS’de büyük başarı göstermelerine rağmen komisyonda kontenjan dışı bırakılan öğretmenler ise, hâlâ hükümete seslerini duyurmaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, söz konusu mağdurlar için “60 bin kişiden toplam bin 100 kişinin yeri değişmiş. Ortada bir hukuksuzluk yok” ifadelerini kullanmıştı. Dün Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek Ankara’daki Ulus Atatürk Heykeli önünde toplanan öğretmenler, hak arayışlarını sürdürdü. KARAR’a konuşan mülakat mağdurları “Dereceler elde ettik ama intiharın eşiğine geldik” diyerek yakındı. Öğretmenler “Ek yerleştirme yapılmalı. Bir an önce mesleğimize kavuşmak istiyoruz. TBMM’de görüşülecek Torba Yasaya, atamayla alakalı ilgili düzenlemelerin eklenmesiyle mağduriyetimiziz giderilmesi sağlanmalı” çağrısında bulundu.
“BAŞARISIZ DEĞİLİZ”:
Basın açıklaması metnini okuyan edebiyat öğretmeni Fidan Özgüleç ise, şunları kaydetti: “Öğretmenlik mesleği gibi kutsal ve stratejik bir alanda, emek veren adayların hakkının teslim edilmesi son derece önemlidir. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Milli Eğitim Bakanımız sayın Yusuf Tekin’e, ilgili siyasi temsilcilere ve eğitim camiasına sesleniyoruz. Sizlerden talebimiz bizlerin sesine kulak vermeniz ve bu mağduriyeti giderecek adımları bir an önce atmanızdır. Adalet, şeffaflık ve eşitlik ilkelerine dayalı bir çözüm için herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz. Bu sorun bir kez daha ertelenmeden, öğretmen adaylarımız umutlarını kaybetmeden çözüme kavuşturulmalıdır.”
Bir okul öncesi öğretmeni de hakkını istediğini vurgulayarak “Okul öncesi öğretmeniyim. Mülakata İstanbul Siyavuşpaşa’da girdim. Sıralamam 508’di. Mülakatın ardından 1211’e geriledim. Bizler başarısız değiliz. Sadece komisyonlar arası puanlama farklılığının kurbanıyız” dedi.