Borçlu vatandaşın yeni çıkış kapısı KMH: Artık mutfak alışverişine de para kalmadı

Borçlu vatandaşın yeni çıkış kapısı KMH: Artık mutfak alışverişine de para kalmadı

Vatandaşın ekonomik krizle mücadelesi devam ederken, geçim yolları için yeni yöntemlere başvuruluyor. Tanıdıklarından borç alamayan vatandaş, şimdi ise yüksek faize rağmen market alışverişini bile borçla yapıyor. Kredili mevduat hesabı kullananların sayısı 29 milyonu aştı, borç miktarı ise yüzde 122 oranında arttı.

Türkiye'de yüksek enflasyonun getirdiği ekonomik zorluklar, geniş halk kesimlerini borçlanarak yaşamlarını sürdürmeye zorluyor. Kredi kartı borçları hızla artarken, vatandaşlar borçlarını kapatmak için yeni borçlara başvuruyor. Bu döngü içerisinde kredili mevduat hesapları (KMH) da önemli bir rol oynuyor.

Mart ayında yapılan düzenleme ile kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi. Aynı şekilde, KMH faizi de yüzde 5 olarak belirlendi. Gecikme faizi ise yüzde 5,30 seviyesinde uygulanıyor. Bu faiz oranlarına ek olarak Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) da eklendiğinde, borçlanmanın maliyeti daha da artıyor.

ARTAN BORÇLANMA VE YÜKSEK FAİZ ORANLARI

BirGün'de yer alan habere göre; kredili mevduat hesabı kullanımının artması, ekonomik sıkıntıların derinleştiğinin bir göstergesi. Ortalama borç tutarları da hızla yükseliyor. Örneğin, KMH'den 5 bin TL çeken bir kişi, 7 günlük kullanım süresi sonunda KKDF ve BSMV’nin eklenmesiyle birlikte 5 bin 75,83 TL geri ödeme yapmak zorunda kalıyor. Haftalık kullanımda düşük görünen faiz tutarı, aylık kullanımda ciddi bir fark yaratıyor. Aynı tutar için 30 günlük kullanım süresinde KKDF ve BSMV tutarı 75 TL, faiz tutarı ise 250 TL’ye ulaşıyor. Böylece, 30 günün sonunda toplam geri ödeme miktarı 5 bin 325 TL'ye çıkıyor.

Bu zorlu tabloya rağmen KMH kullanımı sürekli artıyor. Kullanım miktarları, tıpkı kredi kartlarında olduğu gibi küçük meblağlar olsa da, toplam borç miktarının ciddi seviyelere ulaştığı görülüyor. Verilere göre, son bir yılda KMH borçları yüzde 122,19 oranında arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, faiz artışlarının başladığı Haziran 2023’te 117,3 milyar TL olan KMH borç tutarı, yüzde 122,9 oranında artarak 260,7 milyar TL’ye ulaştı.

KREDİ KULLANICI SAYISI HIZLA ARTIYOR

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre, Nisan 2024 itibarıyla 29,2 milyon kişi kredili mevduat hesabı kullanıyor. Son bir yılda KMH kullanan kişi sayısı 1,5 milyon artarak rekor seviyelere ulaştı. Kullanıcı başına düşen ortalama borç tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık iki kat artarak 8 bin 346 TL'ye çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN