Anayasa Mahkemesi, deprem sonrasında alınan ekonomik tedbirler kapsamında kurumlar vergisine ek bir vergi getirilmesini öngören düzenlemenin iptal talebini reddetti. Ek vergi, çeşitli istisnalardan yararlanan mükelleflere uygulanan istisna tutarının yüzde 5'i kadar olarak belirlenmişti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), depremin ardından alınan acil tedbirler kapsamında kurumlar vergisine ek bir vergi getirilmesini öngören düzenlemeyi iptal etme talebini reddetti.
Bu karar, geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinin ardından 7440 sayılı kanunla yürürlüğe konan ve afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgenin yeniden inşası için bir defaya mahsus olarak yüzde 10 ek kurumlar vergisi alınmasını öngören düzenlemeye ilişkindi.
ANAYASA'YA AYKIRI OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ
Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; ek vergi kapsamına giren 75 bin mükellefin 45 bin tanesi, verginin hukuksal durumu hakkında belirsizlik yaşanması üzerine beyannamelerini ihtirazi kayıtla vermişti. Ancak İstanbul 1. Vergi Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, ek verginin tamamını kapsamadığı ve vergilendirmede tüm istisna ve indirim unsurlarının dikkate alınmadığı gerekçesiyle vergide eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı iddia edilmişti. Ayrıca, verginin, olaydan sonra yürürlüğe girdiği ve geriye dönük olduğu için Anayasa'ya aykırı olduğu öne sürülmüştü.
Ancak AYM'nin gerekçeli kararında, 1999 depremi sonrası benzer durumlarda alınan ek vergilere ilişkin geçmiş kararlarına atıfta bulunularak, ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ölçülü olarak ek vergilerin öngörülmesinin, mali güvenlik ve vergi yükünün adil bir şekilde dağıtılması ilkelerine uygun olduğu belirtildi.