Yüksek enflasyonla beraber artan pahalılığı, otomotiv sektörünü de olumsuz etkiledi. Rekor kıran akaryakıt fiyatlarıyla bütçesi sarsılan araç sahipleri, bir de araç sigortasına gelen fahiş zamlarla boğuşuyor. Ucuz araç sigortası bulmak isteyen vatandaşlar ise dolandırıcıların ağına düşüyor. İşte, sahte araç sigortası internet sitesini gerçek zannedip dolandırılanların hikayesi...
Araç sigortası ücretleri son bir yılda yüzde 300'den fazla arttı. Yüksek fiyatları fırsat bilen dolandırıcılar, ucuz araç sigortası vaadiyle türlü tezgahlar kurmaya başladı.
Son olarak sahte internet sitesi açan sigorta dolandırıcıları, ağlarına düşürdükleri vatandaşlara gerçek sigorta şirketleri üzerinden sigorta düzenleyip, 1-2 hafta sonra ise 'şüpheli işlem' diyerek iptal ediyor.
NORMAL SİGORTA FİYATININ YARISINI TEKLİF EDİYORLAR
Yeni dolandırıcılık yöntemine karşı uyarılarda bulunan avukat Taha Ekici, müvekkilinin yaşadıklarını anlattı. Ekinci, müvekkilinin sigorta yaptırmak için araştırma yaptığını ifade ederken internette ilk çıkan siteye tıkladığını ifade etti.
Ekinci, "O da reklamlı bir site. Sitede kendi ruhsat bilgilerini giriyor. Sonrasında tarafına bir arama geliyor. Aramayı yanıtladığında o siteden aradıklarını söylüyorlar. Sigorta fiyatını normal diğer acentelerin söylediğinin yarısını söylüyorlar" diye konuştu.
POLİS ÇEVİRMESİNDE DOLANDIRILDIĞINI FARK ETTİ
Öte yandan dolandırıcıların vatandaşa havale yapması gerektiğini söylediğini belirten Ekici, "Müvekkil bununla ilgili olarak parayı istenilen yere gönderiyor. Gönderildikten sonra e-Devlet'inden kontrol ediyor ve sigortası yapılıyor" dedi.
Bu süreçte karşı tarafından belgeleri gönderdiğini dile getiren Ekinci, müvekkilinin bir ay sonra çevirmeye denk geldiğini ve orada yapılan araştırmada aracının sigortasının olmadığını fark ettiğini söyledi.
Avukat Taha Ekici
SİGORTA İPTAL EDİLİYOR FAKAT ARAÇ SAHİBİNE BİLGİ GİTMİYOR
Vatandaşın olay üzerine sigortanın yapıldığı ana merkezi aradığını söyleyen Ekici, "Ana merkezle yaptığı görüşmede kartın çalıntı olduğuna dair bildirimin geldiği ve bu yüzden sigortanın banka ile iletişime geçtiği, sonrasında işlemin iptal edildiğini öğreniyor" diye konuştu.
Avukat Ekici, dolandırıcılık işleminin nasıl yapıldığına dair dolandırıcıların kendi kartlarının üzerinden yaptığını ifade etti. "1-2 hafta geçtikten sonra kartın çalıntı olduğunu söylüyorlar bankaya. Onunla ilgili işlemi iptal etmek istediklerini söylüyorlar. Sigortayla iletişime geçip onunla ilgili işlemi iptal ediyorlar" diyen Ekinci, sigortanın iptal edilmiş olduğunu ve müvekkile bilgi gitmediğini açıkladı.
DOLANDIRICILAR HER GÜN YENİ SAHTE SİTE AÇIYOR
Burada vatandaşın zararının yalnızca 4 bin TL olmadığının altını çizen Ekici, önemli olanın sigortanın teminat miktarı olduğunu kaydetti.
Ekici, "Teminat miktarı 2022 yılı için 100 bin TL. Başka bir araca çarptığınızda kusurlu taraf siz olursanız, sizin sigortanız adınıza 100 bin TL'ye kadar ödeme yapıyor" dedi.
Vatandaşları da uyaran Ekici, "Girdikleri sitenin güvenilirliğini kontrol etsinler. Bu şekilde reklam vererek her gün bir site açılıp kapanıyor. Zaten sigorta primleri arasında yarı yarıya oranında fark olmaz. Buna da dikkat etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Avukat Taha Ekici