Ağustos ayında düştü ama... İkinci el otomobil fiyatlarına zam geliyor

Ağustos ayında düştü ama... İkinci el otomobil fiyatlarına zam geliyor

İkinci el otomobil satış fiyatları ağustos ayında yılın en düşük seviyesine inerken, eylülde artış bekleniyor. arabam.com verilerine göre, enflasyondan arındırılmış reel fiyatlar ağustosta temmuza göre yüzde 2,1 düştü.

Ağustos ayı ikinci el araç piyasası analizi, Türkiye'nin önde gelen araç alım-satım platformu arabam.com tarafından açıklandı. Şirket, ikinci el araçların reel fiyatlarının yılın en düşük seviyesine ulaştığını belirtti. Analize göre, ilan fiyatları enflasyon etkisinden arındırıldığında, temmuz ayına kıyasla ağustos ayında yüzde 2,1 oranında bir düşüş yaşandı. Bu durum, ağustos ayını reel fiyatlar açısından 2024'ün en düşük dönemi olarak konumlandırdı.

ORTALAMA İLAN FİYATLARI VE PİYASA TRENDİ

Verilere göre, ağustos ayında ortalama ilan fiyatı 680 bin 584 lira olarak kaydedildi. 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısında yüzde 2,4'lük bir artış gözlemlenirken, özellikle otomatik vitesli araçların ilanları yüzde 6 oranında artış gösterdi. Bu eğilim, tüketicilerin daha yeni ve teknolojik açıdan donanımlı araçlara olan ilgisinin sürdüğünü ortaya koyuyor.

Öte yandan, ağustos ayında 500 bin liraya kadar olan araç ilanlarının oranı yüzde 2,8 düşüş gösterdi. Ancak, 1 milyon lira ve üzeri araç ilanlarında yüzde 3,2’lik bir artış gözlendi. Bu değişiklikler, araç piyasasındaki fiyat hareketliliğinin ve tüketici tercihlerindeki kaymaların altını çiziyor.

EN POPÜLER MARKALAR VE MODELLER

Ağustos ayında en çok ilan verilen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında ise Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Civic, Polo, Passat ve Corsa en çok ilan verilen otomobiller olarak öne çıktı. Bu markaların ve modellerin popülaritesi, ikinci el araç piyasasında talep gören araç tiplerini yansıtıyor.

OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLARIN YÜKSELİŞİ

Ağustos ayında otomatik vitesli araçların ilan oranı dikkat çekici bir şekilde yüzde 26,5’e yükseldi. Temmuz ayında yüzde 20,3 olan bu oran, otomatik vitesli araçlara olan ilginin artışını gösteriyor. Buna karşılık, düz vitesli araçların ilan oranı yüzde 66'dan yüzde 63'e gerilerken, yarı otomatik vitesli araçların ilan oranı yüzde 13,4’ten yüzde 10,3’e düştü.

PAZARDA HAREKETLİLİK BEKLENTİSİ

arabam.com Trink sat! ve arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, sıfır araçlarda devam eden kampanya ve indirimlerin, tatil dönemine rağmen tüketici ilgisini çektiğini belirtti. Şenay, eylül ayında sıfır araçlarda beklenen fiyat artışının pazardaki hareketliliği desteklediğini ifade etti.

Ağustos ayında yaşanan reel fiyat düşüş trendinin devam ettiğine dikkat çeken Şenay, "Enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda temmuza kıyasla yüzde 2,1 azalma gözlendi. Bu da ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak öne çıkardı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN