Pasif içicilikle ilgili Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Seylan’ın verdiği rakamlar, çocuklarının yanında sigara içilmemesinin şart olduğunu ortaya koyuyor. Seylan “Dünyada her yıl 75 bin çocuk pasif içicilik yüzünden hayatını kaybediyor” diyor.
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Seylan, dünyada yılda, 75 bini pasif içici çocuk olmak üzere 6 milyon kişinin tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini söyledi. Sigaranın, akciğer kanseri olma riskini 22, kalp krizi riskini de 4 kata kadar artırdığını dile getiren Seylan “Sigarada, içenin maruz kaldığı bir zehirlenmenin söz konusu olduğu gibi bir de yanında bulunanlara, etrafındakilere verdiği zarar var. Biz buna ‘pasif içicilik’ diyoruz. Size sadece şunu söyleyeyim, dünyada yılda 6 milyon kişi, tütüne bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Her yıl 75 bin çocuk pasif içicilikten, yani etrafında sigara içilmesi yüzünden ölüyor. Bunlar çok dramatik rakamlar. Ülkemizde de yılda 120 bin kişi sigara yüzünden yaşamını yitiriyor” diye konuştu.
Seylan, tütün kullanımının önlenebilir bir sorun olduğunu vurgulayarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2003’te başlayan çalışmalarla Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi hazırladığını anımsattı. Sözleşmenin uygulanması için 2008’de, 6 temel ilkeyi içeren kriterler geliştirildiğini aktaran Seylan, 180 ülkenin imzaladığı sözleşmenin küresel açıdan önem taşıdığını belirtti. Sözleşme kriterlerinin tütün kontrol alanında etkin politikalar geliştirmeyi amaçlayan ülkelere yol gösterici olduğunu belirten Seylan “2004’te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalayan Türkiye, uygulama konusunda en başarılı ülke olarak adını duyurdu. Hem devlet hem de sivil toplum tarafından bu konuya çok önem verildi” dedi.