Suriye Demokratik Güçleri ile yeni Suriye yönetimi arasında Şam’da gerçekleştirilen ilk resmi toplantılarda, yalnızca askeri konular ele alındı. SDG’nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi yetkilileri, görüşmeleri olumlu olarak değerlendirirken, taraflar arasında koordinasyonun güçlendirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi'nden (DSM) bir yetkili, SDG liderliğinin Şam’daki yeni Suriye yönetimiyle gerçekleştirdiği toplantıların yalnızca askeri konuları ele aldığını ve görüşmelerin olumlu geçtiğini açıkladı. Yetkili, SDG’nin, geçen yılın sonunda Şara tarafından düzenlenen geniş katılımlı askeri liderler toplantısına katılmadığını ancak iki taraf arasında operasyonel koordinasyonun konuşulduğunu belirtti.
ASKERİ İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ
DSM’nin Washington temsilcisi olan Besam İshak, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, SDG liderliğinin Şam’daki yeni yönetimle gerçekleştirdiği toplantıların yalnızca askeri meseleleri kapsadığını ve ortak konuların görüşüldüğünü ifade etti.
İshak, SDG’nin, HTŞ’nin Aralık 2024’te Halep’e girmesinden bu yana doğrudan temas halinde olduğunu belirterek, Kürt toplumu ve Halep’teki Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde yaşayan halkın korunması için sürekli işbirliği içinde olduklarını vurguladı. Ayrıca, SDG’nin "Saldırganlığı Önleme Operasyon Odası" ile düzenli koordinasyon sağladığını ve askeri konularda işbirliği yaptığını söyledi.
ŞARA İLE İLK RESMİ TOPLANTI
Şara liderliğindeki yeni yönetimin devralınmasından sonra SDG ile gerçekleştirilen bu toplantılar, iki taraf arasında bir ilk olma özelliği taşıyor. İshak, bu toplantının resmi ve olumlu geçtiğini belirterek, tarafların meseleleri diyalog yoluyla çözmeyi tercih ettiğini ifade etti.
KÜRT BÖLGELERİNDEKİ DURUM
SDG’nin, Suriye Milli Ordusu’nun saldırılarıyla karşı karşıya olduğunu ve Ayn el-Arab (Kobani), Menbiç ve Tel Rıfat gibi bölgelerde zorlu bir askeri durumu yönettiğini iddia eden İshak, Türk operasyon bölgelerinin kontrolüne geçen bu şehirlerde SDG’nin işbirliği arayışını sürdürdüğünü belirtti.
Toplantıda, SDG’nin kontrolündeki bölgelerde Suriye’nin yeşil bayrağının dalgalanacağı mesajı verildi. İshak, bu kararı “Suriye’nin birliğini sağlama yönünde olumlu bir adım” olarak değerlendirdi.
SDG’NİN KONTROL ALANLARI
SDG, şu anda Rakka, Tabka, Haseke ve Deyrizor’un doğu kırsalı gibi bölgeleri kontrol ediyor. İshak, Esad rejiminin çöküşünden sonra SDG’nin, İran destekli milislerin ve Irak’taki Haşdi Şabi’nin kontrolündeki bölgelerde etkisini artırarak bu bölgeleri yeni yönetime devrettiğini söyledi.
SURİYE’NİN BİRLİĞİ HEDEFİ
İshak, “İlk günden bu yana sürekli koordinasyon içerisindeyiz. Suriye bayrağının sadece yeni yönetimin kontrolündeki bölgelerde değil, Fırat’ın doğusunda ve Türk işgali altındaki topraklar dahil tüm Suriye genelinde dalgalanmasını umuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.