Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına yönelik açıklamada bulunan Rusya, "Büyük bir hata olur" sözleriyle gözdağı verdi. Rusya ayrıca bu adımın "geniş kapsamlı sonuçları olacağı'' tehdidinde bulundu.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde yaklaşık üç ay geride kalırken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği kararı Moskova'nın tehdit açıklamasıyla karşılık buldu. Rusya daha önce NATO'ya katılım konusunda Finlandiya'yı uyarmış, Kremlin sözcüsü Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya girmesinin Rusya için "kesin" bir tehdit oluşturduğunu belirtmişti.
Peskov, ‘NATO’nun genişlemesi ve ittifakın sınırlarımıza yaklaşması dünyayı ve kıtamızı daha istikrarlı ve güvenli kılmıyor’ demişti.
'GENİŞ KAPSAMLI SONUÇLARI OLUR'
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Finlandiya ve İsveç'e olası katılımını 'büyük bir hata' olarak nitelendirerek 'geniş kapsamlı sonuçları olur' sözleriyle gözdağı verdi.
Interfax'ın haberine göre; Ryabkov "Durum, elbette, koşullar ışığında kökten değişiyor. Ancak İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin bu kararın sonucunda güçlendirilemeyeceği bize göre çok açık. Onlar da böyle yanılsamalarına sahip olmamalılar" açıklamasında bulundu.
Ryabkov ayrıca "Askeri gerilimin genel seviyesi artacak, bu alanda öngörülebilirlik azalacaktır. Yazık ki sağduyu, bazı hayali hükümlere karşı kurban ediliyor" dedi.
RUSYA'DAN 'NÜKLEER' TEHDİDİ
Rus devlet televizyonu dün Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldıktan sonra topraklarında askeri üslere izin vermesi halinde Moskova'nın Avrupa sınırlarına taktik nükleer silah konuşlandırabileceğini söylemişti.
Russia 1'de sürece ilişkin konuşan bir yorumcu, "Resmi sebepleri korku. Ama NATO'da daha çok korkacaklar. İsveç ve Finlandiya'da NATO üsleri göründüğü an, Rusya'nın taktik nükleer silahları konuşlandırmak ve tehdidi etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak" demişti.
DAHA ÖNCE MEDVEDEV UYARMIŞTI
Rusya Eski Devlet Başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev de haftalar önce, Rusya'nın NATO'nun Nordik genişlemesine yanıt olarak Polonya ve Litvanya arasındaki Kaliningrad dış bölgesine nükleer silahlar ve hipersonik füzeler yerleştirebileceğini söylemişti.
Askeri uzmanlar bunun Rusya'nın nükleer konusundaki en net uyarısı olduğunun altını çizdi ve bu açıklamalar ile birlikte Rusya'nın çeşitli alternatif planlar kurabileceğini ifade etti.