Rusya ile imzalanan yatırım anlaşmasına karşı protestoların ardından Abhazya lideri Aslan Bzhania, "istikrarı sağlamak" gerekçesiyle görevinden ayrıldığını duyurdu. Geçtiğimiz cuma günü muhalefet önderliğindeki protestocular, parlamento önünde tansiyonu yükselten eylemler sırasında güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen bina içine girmeyi başarmıştı.
Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da, Rusya ile 30 Ekim’de imzalanan yatırım anlaşması ülkede siyasi krize yol açtı. Abhazya lideri Aslan Bzhania, muhalefetle yapılan uzun müzakerelerin ardından, “istikrarı ve anayasal düzeni sağlamak amacıyla” görevinden istifa ettiğini duyurdu. Bzhania’nın basın ofisinden yapılan açıklamada, iktidar ve muhalefetin protestocuların dağılması konusunda anlaştığı, ancak göstericilerin hükümet binalarını terk etmemesi durumunda istifa kararının geri çekileceği belirtildi.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
Geçtiğimiz cuma günü muhalefet liderliğindeki protestocular, yatırım anlaşmasının milletvekillerinin onayına sunulacağı parlamento önünde toplandı. Güvenlik güçlerinin engellemelerine rağmen demir bariyerleri aşmaya çalışan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale edildi. Artan gerginlik nedeniyle oylama ertelense de protestocular parlamentoyu basmayı başardı. Göstericiler, anlaşmanın iptal edilmesini ve Bzhania’nın istifasını talep ederek eylemlerini parlamento ve hükümet binalarında sürdürdü. Bazı köprüleri de trafiğe kapatan protestocuların baskısı üzerine Bzhania, yalnızca bina boşaltıldığı takdirde istifa edeceğini açıkladı.
TEPKİLERİN NEDENİ: TARTIŞMALI YATIRIM ANLAŞMASI
Rusya ile imzalanan anlaşma, Abhazya’da "çok işlevli kompleksler" inşa edilmesini öngörüyor. Ancak muhalifler, Rus şirketlerin dışarıdan işçi getirme hakkına sahip olmasının yerel iş gücünü devre dışı bırakacağını savunuyor. Ayrıca, anlaşmanın Rusların Abhazya’da mülk edinmesine olanak tanıdığı, bunun da bölgedeki yerel kontrolü zayıflatacağı ifade ediliyor. Protestocular, Rusya ile yakın ilişkilere karşı olmadıklarını, ancak Bzhania’nın bu bağları kendi çıkarları için kullandığını ve rejimini güçlendirmeye çalıştığını dile getiriyor.
ABHAZYA’NIN MEVCUT DURUMU
1995 yılında Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, 2008’de Rusya tarafından tanındı. Ancak Türkiye dahil birçok ülke, Abhazya’yı hala Gürcistan’ın bir parçası olarak görüyor. Ekonomik olarak büyük ölçüde Rusya’ya bağımlı olan bölgede, kamu maaşları ve sosyal ödemeler Moskova tarafından finanse ediliyor.