Erdoğan'dan G20 zirvesi sonrası dikkat çeken uyarı: İsrail'in Gazze'deki zulmüne göz yumanları tarih affetmeyecek

Erdoğan'dan G20 zirvesi sonrası dikkat çeken uyarı: İsrail'in Gazze'deki zulmüne göz yumanları tarih affetmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20'nin ardından basın toplantısı yaptı. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bizim sorunumuz, işgal ve istila politikasıyla coğrafyamızı kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyenlerledir. İsrail'in Gazze'deki saldırıları her ne sebeple olursa olsun bu zulme, dozu giderek artan bu vahşete sessiz kalanları tarih affetmeyecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İsrail’e zorlayıcı tedbirler uygulanması şarttır. Her ne sebeple olursa olsun bu zulme, dozu giderek artan bu vahşete sessiz kalanları tarih affetmeyecektir." dedi.

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut yapısını eleştirerek, "BM Güvenlik Konseyi, üye 193 ülkenin hakkını gözetmek yerine sadece 5 daimi üyenin çıkarlarını önceleyen, bu ülkelere hizmet eden elitist bir yapıya dönüşmüştür." açıklamasını yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin dış politikasına dair de önemli mesajlar verdi.

G20 ZİRVESİ'NE KATILIM VE TÜRKİYE'NİN KÜRESEL YARDIMLARI

G20 Liderler Zirvesi vesilesiyle dünya liderleriyle bir araya geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin Türkiye için verimli geçtiğini ifade etti. Brezilya Devlet Başkanı Lula'ya teşekkür eden Erdoğan, Türkiye’nin G20 faaliyetlerine aktif katkı sağladığını ve bu yıl da önemli gündem maddelerine odaklandığını söyledi.

Erdoğan, açlık, yoksulluk, eşitsizlikle mücadele, enerji geçişi ve sürdürülebilir kalkınma gibi meselelerin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini belirterek, "Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek temasıyla gerçekleşen zirvede, Türkiye'nin kimseyi geride bırakmama şiarıyla yürüttüğü insani kalkınma faaliyetlerine dikkat çektim." dedi.

Türkiye’nin insani yardım faaliyetleri konusundaki başarısını da vurgulayan Erdoğan, "Türkiye olarak 2015'ten bu yana milli gelire oranla dünyada en fazla insani yardımda bulunan ülkelerdeniz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Türkiye’nin çatışma bölgelerinden kaçarak sığınan 4 milyon yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yaptığını, ayrıca Karadeniz girişimi sayesinde dünya pazarlarına 33 bin ton tahıl ürününün ulaşmasını sağladıklarını aktardı.

"ZULME SESSİZ KALANLARI TARİH AFFETMEYECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda sert açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Batılı güçlerin desteğiyle İsrail'in bölgede estirdiği "devlet terörünün" insani maliyetinin her geçen gün arttığını belirtti. "Her ne sebeple olursa olsun bu zulme, dozu giderek artan bu vahşete sessiz kalanları tarih affetmeyecektir." diyen Erdoğan, Filistin'in tanınması için daha fazla ülkenin adım atması gerektiğini vurguladı.

"BİZİM SORUNUMUZ KATLİAMLA VE KATLİAMCILARLADIR"

Erdoğan, "Bizim sorunumuz, katliamla ve katliamcılarla, işgal ve istila politikasıyla coğrafyamızı kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyenlerledir." şeklinde konuştu. G20 Liderler Zirvesi'nde de bu çağrıyı tekrar ettiklerini belirten Erdoğan, "Girişimlerimizin de neticesinde G20 liderler bildirgesinde Gazze'ye dair güçlü ifadeler yer aldı. Lübnan'daki tehlikeli tırmanış hakkında derin endişenin yanı sıra Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının önündeki engellerin kaldırılması çağrısı liderler düzeyinde kayda geçirildi." ifadelerini kullandı. Erdoğan, Filistin'e yönelik uluslararası desteğin arttırılmasının önemli olduğunu ve "Filistin Devleti'nin daha fazla ülke tarafından tanınması" gerektiğini vurguladı.

İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI ADIMLAR VE HUKUKİ MÜDAHALE

Erdoğan, "Gazze halkına 14 aydır reva görülen soykırımın cezasız bırakılmaması için Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davaya bu anlayışla müdahil olma kararı aldık." dedi. Uluslararası sistemin bu sorunu durduramayacağını belirten Erdoğan, İsrail'e karşı sorumluluk sahibi devletlerin uluslararası hukuk temelinde "zorlayıcı tedbirler" uygulaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "İsrail'e silah ve mühimmat sevkinin durdurulmasını talep eden mektubumuz 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun ortak imzasıyla bir Birleşmiş Milletler belgesi olarak yayınlanmıştır."

UKRAYNA'DAKİ DURUM

Orta Doğu'daki bu gelişmelerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki savaşa dair de açıklamalar yaptı. "Savaşın kazananı barışın kaybedeni olmaz." diyerek, Ukrayna’daki savaşın adil ve kalıcı barışla sona ermesi için tarafların eşit statüde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, çatışmaların ilk aylarında İstanbul süreciyle tarihi bir fırsat yakalandığını ancak bu fırsatın değerlendirilemediğini belirtti. Türkiye'nin, savaşın çözülmesi adına her zaman kolaylaştırıcı bir rol oynamaya hazır olduğunu belirten Erdoğan, "Yeni Amerikan yönetiminin her iki çatışma bölgesinde de barışa giden yolda daha cesur, daha basiretli, daha destekleyici adımlar atmasını ümit ve arzu ediyorum." dedi.

TÜRKİYE'DEKİ EKONOMİDE BÜYÜME TRENDİ

Erdoğan, çevredeki sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme trendini istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerle birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kesintisiz icraat dönemine girdiğini söyledi. "Seçimlerin hemen ardından uygulamaya koyduğumuz ekonomi programıyla da belirsizlikleri ortadan kaldırdık." diyerek Türkiye’nin ekonomik büyüme hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN