Hizbullah’tan İsrail’e ağır darbe: 8 İsrail askeri öldürüldü

Hizbullah’tan İsrail’e ağır darbe: 8 İsrail askeri öldürüldü

Hizbullah Lübnan'ın güneyine saldıran İsrail'e ağır kayıplar verdirdiklerini açıklamıştı. İsrail kayıplarını doğruladı. Bugünkü çatışmalarda 8 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 41 binden fazla insanı katleden İsrail, hedefine bu kez de Lübnan'ı koydu.

Geçtiğimiz haftalarda çağrı cihazları üzerinden başlayan İsrail saldırıları, Lübnan'daki Hizbullah'ın önde gelen liderlerine düzenlenen suikastlerle devam etmiş; İsrail saldırılarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da öldürülmüştü.

İSRAİL ORDUSU DA DOĞRULADI

Lübnan'a güneyden kara saldırısı başlatan İsrail, saldırının 3'üncü gününde bu sefer beklemediği bir sonuçla karşılaştı. İsrail ordusu, Güney Lübnan'da Hizbullah'la yaşanan "şiddetli çatışmalarda" 8 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

2 HAFTADA BİNDEN FAZLA LÜBNANLI KATLEDİLDİ

İsrail ordusu, 2 hafta boyunca düzenlediği yoğun hava saldırılarının ardından bu pazartesi Lübnan'ın güneyinde belirli hedeflere yönelik "sınırlı" bir kara harekatına başladıklarını duyurmuştu. İsrail'in 2 haftadan beri devam eden hava saldırılarında ve kara harekatında çoğu sivil olmak üzere binden fazla Lübnanlı öldürüldü.

İsrail, çağrı cihazları üzerinden gerçekleştirdiği saldırının, Nasrallah da dahil olmak üzere örgütün önde gelen liderlerine düzenlediği saldırıların ve yoğun hava bombardımanının Hizbullah'ı çökerteceğini düşünüyordu, fakat sahada karşılaşılan gerçekler durumun böyle olmadığını gösterdi.

İsrail, Hizbullah'ı 2006 yılında da hafife almış; yüzlerce askerini kaybederek Lübnan'dan geri çekilmek zorunda kalmıştı.

1'İ SUBAY, 6 YARALI

Bu pazartesiden bu yana Lübnan İsrail sınırında yaşananlar da bazı yönleriyle 18 yıl önceki Hizbullah-İsrail savaşını hatırlatıyor. İsrail ordusu bugün düzenlenen sınır ötesi operasyonlarda 8 askerinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Ordudan yapılan ilk açıklamada, 22 yaşındaki Kaptan Eitan Itzhak Oster'in "Güney Lübnan'daki çatışmada öldürüldüğü" duyuruldu. Daha sonra öldürülen 7 askerin daha isimleri açıklandı.

8 askerin 2 farklı çatışma bölgesinde öldürüldüğü, biri subay olmak üzere 6 askerin de ağır yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusu, bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada güneyde yaşayan Lübnanlıları evlerini terk etmeleri yönünde uyarmıştı. Ordu Sözcüsü Albay Avichay Adraee, Güney Lübnan'da "şiddetli çatışmaların sürdüğünü" belirtmiş; Hizbullah'ı sivilleri kalkan olarak kullanmakla itham ederek gün içinde yapmayı planladıkları sivil katliamlarına zemin hazırlamıştı.

ÇATIŞMALAR SINIR KASABALARINDA YOĞUNLAŞTI

Hizbullah dün yaptığı açıklamalarda da Marun El Ras'ta İsrail güçleriyle girdikleri çatışmalarda İsrail'e kayıplar verdirdiklerini duyurmuş; yine aynı şekilde Adissah kasabasında gerçekleşen çatışmalarda da İsrail'in kayıplar verdiğini açıklamışlardı. Her iki kasabada Lübnan İsrail sınırına birkaç kilometre mesafede bulunuyor.

İsrail ordusu, Hizbullah'a karşı gerçekleştirdikleri kara harekatına ilişkin detay vermiyor; yapılan açıklamalarda İsrail'in kuzeyindeki yığınağın artırıldığının vurgulanmasıyla yetiniliyor. Bugün yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine ve altyapısına yönelik operasyonlarda kullanılmak üzere bölgeye 3 tugay sevk edildiği duyuruldu.

İSRAİL SADECE BUGÜN 55 SİVİL ÖLDÜRDÜ

Hizbullah, İsrail'in sınır ötesi operasyonlara başlamasında bu yana İsrail'in kuzeyine yönelik roket saldırılarını artırdı. Lübnan sınırına yakın pek çok kasabada sirenler çalarken sadece bugün Lübnan'dan İsrail'e 100'e yakın roket ateşlendi.

İsrail jetleriyse Lübnan'ın güneyi ve Beyrut'taki hedeflere yönelik saldırılarına devam ettiler. İsrail Hava Kuvvetleri, yaptığı açıklamada "bölgedeki mühimmat üretim tesisleri ve diğer terörist altyapıları" hedef aldıklarını öne sürdü.

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı, yalnızca son 24 saatte İsrail saldırıları sonucunda yaklaşık 55 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Lübnan Afet Yönetim Birimi, neredeyse bir yıl önce başlayan İsrail'in devam eden saldırılarının 1,870'den fazla kişinin ölümüne ve 9,000'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtığını açıkladı.

BM GEÇİCİ GÜCÜ'NDEN AÇIKLAMA

2006'daki son Hizbullah-İsrail Savaşı'nın ateşkesle sona ermesinden bu yana Lübnan ve İsrail sınırında bulunan Mavi Hat boyunca yaklaşık 10 bin Birleşmiş Milletler barış gücü personeli konuşlandırıldı. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü, İsrail'in kara operasyonları başlatma planlarını "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirerek, "barış gücü askerlerinin pozisyonda kalmaya devam ettiğini" belirtti.
BM Lübnan Geçici Gücü'nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Barış gücü askerlerinin güvenliği en öncelikli konudur ve tüm aktörlerin bunu koruma yükümlülüğüne saygı göstermeleri hatırlatılmaktadır. Lübnan'a herhangi bir geçiş, Lübnan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmektedir. Tüm aktörleri, sadece daha fazla şiddet ve kan dökülmesine yol açacak bu tür tırmandırıcı eylemlerden geri adım atmaya çağırıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN