Hindistan ve Kanada arasındaki diplomatik kriz sürüyor: Diplomatlar geri gönderildi

Hindistan ve Kanada arasındaki diplomatik kriz sürüyor: Diplomatlar geri gönderildi

Kanada, Sih lider Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle altı Hindistanlı diplomatı sınır dışı etti. Hindistan da misilleme olarak altı Kanadalı diplomatı ülkeden gönderdi ve Kanada’daki elçisini geri çekti.

Kanada geçtiğimiz günlerde aralarında altı Hindistanlı diplomatı, Sih bir liderin öldürülmesiyle ilişkili oldukları gerekçesiyle sınır dışı etti. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, hükümetin Hindistan’dan altı diplomatın diplomatik dokunulmazlığını kaldırmasını talep ettiğini, böylece Kanada soruşturma kurumlarının onları suç faaliyeti iddialarıyla ilgili olarak sorgulayabileceğini söyledi. Ancak Hindistan iş birliği yapmadığı için diplomatların sınır dışı edildiği bildirildi.

Hindistan da misilleme olarak bugün yüksek komiser vekili de dahil olmak üzere altı üst düzey Kanadalı diplomatın sınır dışı edilmesini emretti. Ayrıca Kanada’daki elçisini geri çektiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Nijjar, Haziran 2023'te İngiltere Kolumbiyası'ndaki Surrey şehrinde liderliğini yaptığı Sih tapınağından çıktıktan sonra kamyonetinde vurularak öldürüldü.

Hindistan doğumlu bir Kanada vatandaşı olan Nijjar, bir sıhhi tesisat işletmesi sahibiydi ve Hindistan’da yasaklı olan bağımsız bir Sih vatanı oluşturma hareketinin lideriydi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Eylül 2023'te Hindistan hükümetinin Nijjar'ın öldürülmesiyle bağlantılı olduğuna dair güvenilir iddialar olduğunu açıkladı. Hindistan ise iddiaları reddederek, Nijjar'ı "terörizmle" suçladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN