Kamala Harris, 5 Kasım seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a kaybetmesinin ardından, ilk kadın başkan olma fırsatını kaçırdı. Demokrat Parti'nin 60 yaşındaki adayı, başkanlık yarışını kaybetti.
ABD'de 5 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti adayı Kamala Harris, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump karşısında başkanlık yarışını kaybetti. Eğer seçilseydi, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk kadın başkanı olarak tarihe geçecekti. Harris, aynı zamanda hem ilk siyahi hem de ilk Hint kökenli kadın başkan unvanını kazanma fırsatını kaçırmış oldu.
KAMALA HARRIS'İN POLİTİK KARİYERİ
Kamala Harris, California eyaletinin Oakland kentinde, Hindistanlı göçmen bir anne ve Jamaika asıllı bir baba ile dünyaya geldi. 20 Ekim 1964 doğumlu Harris, Amerika'da eğitimini Howard Üniversitesi ve California Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Hukuk eğitimi sonrasında hızla kariyerine bölge savcısı olarak başladı. 2004 yılında bölge savcısı, 2010'da ise California Başsavcısı oldu. 2016 yılında ABD Senatosu'na seçildi ve ilk Hint-Amerikalı senatör olarak tarih yazdı.
BİDEN'IN YARDIMCISI OLARAK GÖREV YAPTI
Harris, 2020 seçimlerinde Joe Biden tarafından başkan yardımcısı olarak aday gösterildi ve Biden’ın kazanmasının ardından başkan yardımcısı oldu. Başkanlık görevinde, Biden'ın dış politikası ve iç politika stratejileri ile birlikte hareket etti. Biden-Harris yönetimi, özellikle göçmenlik ve silah kontrolü gibi tartışmalı konularda önemli adımlar attı.
BİDEN'IN GÖÇMENLİK POLİTİKALARINDA HARRIS'İN ROLÜ
Kamala Harris, göçmen krizini “sorunu kaynağında çözmek” yaklaşımıyla ele aldı. Orta Amerika ülkelerindeki ekonomik sorunlara çözüm bulma önerileri sundu. Ancak, göçmen karşıtı söylemleriyle seçimlerde sıkça gündeme gelen Trump’a karşı, Harris, göçmenlik konusunda daha net bir tavır sergilemedi.
SİLAH KONTROLÜ VE KÜRTAJ HAKLARI
Kamala Harris, bireysel silahlanma konusunda yasal düzenlemeler gerektiğini savunarak, suikast silahlarının yasaklanmaması gerektiğini belirtmişti. Kürtaj hakları konusunda ise, Biden'ın çekilmesinin ardından Harris, bu konuda daha güçlü bir duruş sergileyerek, kürtaj hakkının korunmasını savundu. Minnesotta yaptığı ziyaretle, bir başkan yardımcısının kürtaj kliniği ziyaret ettiği ilk olay yaşandı.
HARRIS'İN SEÇİM KAMPANYASI VE CANLI YAYIN TARTIŞMASI
2024 seçimlerinde Donald Trump ile gerçekleştirdiği ilk ve tek canlı yayında, Harris’in soğukkanlılıkla Trump'ın suçlamalarına karşılık verdiği görüldü. Bu tartışma, Harris’e kamuoyu tarafından pozitif puanlar kazandırdı. Ancak tartışma sırasında Harris’in takma küpelerinin aslında kulaklık görevi gördüğü iddiaları sosyal medyada yankı buldu.
İSRAİL VE ORTA DOĞU POLİTİKASI
Seçim sürecinde Harris, İsrail’e verdiği güçlü desteği vurguladı. Gazze'deki Filistinlilere yönelik İsrail saldırılarında, kadın ve çocuklar dahil on binlerce sivilin ölümüne neden olan İsrail’e her zaman savunma hakkı tanıyacağı mesajını verdi. Ayrıca, iki devletli çözüm önerisine de değindi. Bu tutum, Trump’ın Harris’i eleştirirken kullandığı bir argüman oldu.
BİDEN'IN ADAYLIK KARARI VE HARRIS'İN GELECEĞİ
Joe Biden, temmuz ayında, yaş ve sağlık sorunları nedeniyle 2024 seçimlerinde aday olmayacağını duyurdu ve Kamala Harris’i destekleyeceğini açıkladı. Bu açıklama ile Harris’in başkanlık yolundaki önü açıldı ve Demokrat Parti delegelerinin desteğini aldı.
HARRIS'İN KİŞİSEL HAYATI VE AİLESİ
Kamala Harris, Aşkenaz Yahudisi Dough Emhoff ile evlidir. Çiftin, Ella ve Cole adında iki çocuğu vardır. Harris, Baptist Kilisesi'ne mensup olduğunu belirtmiş ve 2019'da "The Truths We Hold: An American Journey" adlı bir anı kitabı yayımlamıştır. Harris’in üvey kızı Ella Emhoff, Filistinli çocuklara yardım amacıyla kampanya desteklemesiyle dikkat çekmiştir.
TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ VE DIŞ POLİTİKA
Biden-Harris yönetimi, ABD’nin İsrail’e desteğini sürdürürken Türkiye ile ilişkilerde de önemli adımlar attı. F-16 satışına onay verilmesi ve İsveç’in NATO üyeliği gibi gelişmeler, ikili ilişkilerdeki dönüm noktalarını oluşturdu. Türkiye, özellikle Gazze’deki saldırılar ve Biden yönetiminin dış politikasına ilişkin eleştirilerde bulundu.
Kamala Harris, başkanlık yarışında kaybetse de Amerika siyasetinde önemli bir figür olarak tarihe geçmeye devam ediyor. Biden-Harris yönetiminin iç ve dış politikadaki etkileri, özellikle İsrail ve göçmenlik politikaları gibi alanlarda tartışılmaya devam edecek.