7 Ekim'den bu yana İsrail saldırısı altındaki Gazze'de, banka hesaplarında para olmasına rağmen elektronik ödemelerin yaygın kabul görmemesi ve İsrail'in vergi gelirlerini dondurması nedeniyle nakit bulmak giderek zorlaşıyor.
Filistinli Muhammed el-Kloub, banka hesabında para olmasına rağmen çocuklarına ekmek alamadığı günler yaşadığını belirtiyor. Gazze'de birçok satıcının elektronik ödemeleri kabul etmemesi nedeniyle banka hesaplarındaki paraların değersiz hale geldiğini söylüyor. Özellikle İsrail'in Gazze'ye yönelik vergi gelirlerini dondurmasının ardından, nakit bulmanın giderek zorlaştığı bir dönemden geçtiklerini vurguluyor.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Gazze'deki nakit krizi, savaşın başladığından beri artan yerinden edilen insan sayısıyla daha da kötüleşti. Bankamatiklerin ve bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu, bazı insanlar günlerce sıra bekledi. Çatışmalar sırasında birçok banka zarar gördü ve Gazzeliler, kaos ortamında fırsatçılık yapan "para takası mafyaları" ile karşı karşıya kaldılar.
Filistin Merkez Bankası, savaşın etkileri ve güvenlik durumu nedeniyle Gazze Şeridi'nde banka şubelerinin açılamadığını duyurdu, bu da ATM'lerin kullanım dışı kalmasına yol açtı.
Filistin Para Otoritesi, 11 Mayıs'ta çevrim içi bankacılık hizmetleri ve elektronik cüzdanlar aracılığıyla elektronik ödemeleri başlattı, ancak internet kesintileri bu hizmetin geniş çapta kullanılmasını engelledi.
Muhammed el-Kloub, savaşın başından beri sadece kamplardaki tezgahlarda ürün satan tek bir mağazada elektronik işlemlerin kabul edildiğini belirtiyor.
Gazze'de yaşayan 2 milyonu aşkın kişi için sağlıklı bir ekonomik döngü oluşturacak yeterli mali kaynak olmadığını vurgulayan ekonomi uzmanları, bölgedeki nakit sıkıntısının çeşitli kaynaklardan gelen gelir akışlarıyla denge sağlandığını ifade ediyorlar.